Projektet syftar till att skapa möjligheter för samverkan mellan näringsliv och kommun med den lokala livsmedelskedjan i fokus. Med ökad samverkan i den lokala livsmedels-kedjan är målet att öka livsmedelsförsörjningen i den lokala kontexten, men även att bidra till att Sveriges försörjningsförmåga ökar. Utöver det är målet att projektet ska arbeta för att nya samarbeten, företagsutveckling och att stoltheten för vår lokala matkultur ska öka.
Av erfarenheter från tidigare aktiviteter, branschdialoger och informationsinsamlingar har vi sett betydelsen av samverkan i de lokala livsmedelskedjorna. Genom samverkan ökar kunskap och förståelse för varandras förutsättningar och perspektiv. Något som är viktigt för att kunna lösa viktiga samhällsutmaningar tillsammans och skapa förutsättningar för hållbar utveckling. Livsmedelssystemet präglas idag i hög grad av specialisering, långa transporter och "just in time". Det här kan innebära utmaningar för den kortare livsmedelskedjan vid en yttre påverkan eller kris. Kommunerna föreslås få större ansvar kopplat till beredskap och livsmedel.
Det är många funktioner som ska samverka för att det dagliga arbetet ska fungera i livsmedelskedjan från lantbrukarna, via förädlingsledet till de offentliga köken hos kommuner och regioner. Vad händer om en eller flera delar skulle slås ut? Hur kan vi upprätthålla både produktion och förädling av livsmedel vid en kris? Och hur ser vi till att maten når invånarna?
Vi har under de senaste åren fått erfara en hel del utmaningar som visat på sårbarheter i vår försörjningsförmåga idag. Företagare inom livsmedelsproduktionen har fått erfara en rad olika utmaningar i form av ökade priser på insatsvaror, skyfall som haft stor påverkan på exempel skörd av spannmål och potatis. Vi har även sett andra sårbarheter där salmonellutbrott påverkat försörjningen av ägg, IT-angrepp mot mejerier. Detta visar på en rad olika scenarion och sårbarheter som kräver att vi arbetar tillsammans för att skapa robusthet. I det här projektet vill vi titta närmare på hur livsmedelsförsörjningens sårbarheter kan minska genom ökad samverkan mellan näringsliv och kommun.
Att jobba med hållbarhet i normaltid ger redundans på köpet. Det blir ett nytt exempel på samarbete inom Ät Uppsala län då vi tidigare inte fokuserat på enbart kommun och näringsliv. I projektet kommer vi arbeta med förutsättningsskapande aktiviteter, det vill säga att sammanställa och tillgängliggöra kunskap för utförare och målgrupp. Projektet kommer genomföras i form av gruppaktiviteter där informations- och demonstrationsinsatser som fysiska informationsträffar och övningar blir aktuella. I slutet av projektet kommer resultaten att sammanställas från övningarna för att göra det tillgängligt för en större målgrupp. Sammanställning och tillgängliggörande av kunskap stärker möjligheterna för spridning av kunskap och innovationer.
Projektet kommer starta som ett pilotprojekt där vi från start fokuserar på tre kommuner. Samtliga länets kommuner kommer bjudas in vid tillfälle för att föra ut och förankra samverkansmetoden som tas fram i projektet. Samarbetsparter för projektet kommer vara organisationerna bakom Ät Uppsala län vilka är: Länsstyrelsen Uppsala län, LRF Mälardalen, Region Uppsala, SLU, SVA och Uppsala kommun. Utöver det kommer även flera andra representanter från näringsliv, kommuner och myndigheter att delta. Bland annat lantbrukare, förädlare, representanter från Knivsta, Tierp och Uppsala kommun samt experter från Livsmedelsverket. Från kommunerna exempelvis tjänstemän från näringslivsenhet, måltidsservice och krisberedskap att delta, men kan komma att involvera ytterligare funktioner.
Vi tror att projektet kan bidra till högre lokal konsumtion, öka stolthet för lokal produktion och dess stärka koppling till beredskap. En förhoppning är att samverkan även kan öppna upp metoder för nya arbetssätt samt skapa nya affärsmöjligheter för företagarna.
Projektägare: Länsstyrelsen i Uppsala län
Projektslut: 2029-02-28
Budget: 2,5 miljoner kronor
Kontakt: Linn Bennetoft, 010-2233263. Sara Eskhult, 010-2233411.
Generell företagsutveckling och besöksnäring, Nya livsmedel