Landsbygdsnätverket

Produktion av ekologiskt köksväxt-utsäde - Samarbete och kunskap

Projektet avser engagera en mångfald av aktörer som är intresserade av att delta i och bidra till utvecklingen av en framtida inhemsk produktion av fröer. Genom etableringen av ett robust nätverk främjas en effektiv informations- och kunskapsspridning bland alla inblandade parter, inklusive fröodlare, forskare, yrkesodlare och andra intressenter. Projektet bygger vidare på pilotprojektet “Produktion av ekologiskt köksväxtutsäde” som genomfördes 2022-2023, finansierat av Jordbruksverket.

Projektet kommer också arbeta parallellt med forskningsprojektet “Förutsättningar för inhemsk produktion av ekologiskt köksväxtfrö”, finansierat av Ekhagastiftelsen 2024-2025. Målet är att skapa ett dynamiskt och interaktivt kommunikationsnav, som inte bara fungerar som en central punkt för informationsutbyte, utan också som en plattform för samverkan och samarbete.
Detta nav kommer att stödja och underlätta delning av bästa praxis, forskningsrön och praktiska erfarenheter, vilket är kritiskt för den långsiktiga framgången av svensk ekologisk fröodling. Det kommer också att inkludera digitala verktyg, resurser och metoder för att stödja samarbete och dialog, oavsett geografisk placering. Med detta nätverk siktar vi på att stärka den svenska fröodlingsbranschen och förbereda den för de utmaningar och möjligheter som kommer med EU:s kommande förändringar gällande användningen av icke-ekologiskt utsäde.
Genom att sammanföra en bred grupp av aktörer, strävar vi efter att skapa en mer hållbar och resilient framtida fröproduktion som kan möta de växande behoven hos den svenska yrkesodlingen. I projektet avser vi att vidareutveckla kunskap och arbetsmetoder för odling och hantering av högkvalitativt frö av olika köksväxtarter för den ekologiska yrkesodlingen i Sverige. Vi arbetar deltagardrivet tillsammans med 6-8 gårdar med ekologisk köksväxtodling i Mellansverige. Parallellt lägger vi stor vikt vid att vidareförmedla resultaten till en vidare grupp av intressenter och bygga digital infrastruktur och utveckla nätverk för ekologisk fröproduktion. Vi kommer även formulera förslag för hur en regional fröproduktion skall organiseras. Projektet består således av två delar: samarbete och kunskapsuppbyggnad. Samarbete - vi involverar aktörer som önskar vara delaktiga i en framtida inhemsk fröproduktion. Genom att bygga nätverk kommer även informations- och kunskapsspridning mellan parterna och andra intresserade underlättas. Vi utvecklar ett interaktivt kommunikations- och informationsnav som ska ligga till grund för framtida samverkan vid utvecklingen av svensk fröodling. Genom kommunikations- och informationsnavet förmedlas resultat och erfarenheter från projektets provodlingar till potentiella yrkesmässiga fröodlare och till utsädesföretag. Workshops och seminarier anordnas tillsammans med projektets samarbetspartners, vi uppdaterar och utökar skriften “Ekologisk odling av köksväxtfrö” som tagits fram i det föregående pilotprojektet och sprider resultat från projektet via bland annat Agroax webbsida. Vi anordnar nätverksträffar för berörda aktörer. Kunskapsuppbyggnad - vi genomför fröodlingar på de medverkande gårdarna där vi testar odlings- och skördeteknik, övervintring av tvååriga arter, metodutveckling för efterskördearbete, frökvalitet, beräkning av avkastning och ekonomi. Vidare görs litteraturstudier och intervjuer för att finna information om den omfattande fröodling som bedrevs i Sverige i början och mitten på 1900-talet. Projektgruppen genomför också studieresor till aktörer, fröodlare och fröfirmor inom och utom landet. Det långsiktiga målet är att det ska finnas ett brett sortiment av svenskodlat ekologiskt utsäde av sorter lämpliga för ekologisk yrkesodling av köksväxter och frö av god kvalitet till år 2037, då EU:s dispenser för icke-ekologiskt odlat utsäde upphör. Målet på kort/medellång sikt är att skapa förutsättningar för framväxten av ett samarbete/nätverk som arbetar gemensamt med att nå de långsiktiga målen.

Projektägare: Agroax ekonomisk förening
Projektslut: 2027-12-31
Budget: 2,7 miljoner kr
Kontakt: Elisabeth Ögren, 070-7733520

Kategori

Övriga klimatåtgärder, Övriga miljöåtgärder

Plats