Landsbygdsnätverket

Småbiotoper för vildbin och sandödla i Hässleholms kommun

Projektet ska utföra nyanläggning av småbiotoper för att gynna vilda pollinatörer och sandödla på sandmarker med höga naturvärden runt Finjasjön och Vinslöv i Hässleholms kommun. Dessa magrare, sandiga marker hyser en stor artrikedom och de sandiga jordarna är lättgrävda för både marklevande vildbin och sandödla. Området är isolerat i förhållande till övriga sandmarksområden i Skåne och oftast bortglömt.

Det finns därför ett stort behov av att rikta anläggandet av småbiotoper hit för att återfå strukturer och viktiga funktioner för sandlevande arter och för hotade vildbin (bland annat väddgökbi, slåttersandbi och storfibblebi) samt sandödlor i synnerhet. Anläggningarna förväntas även gynna vilda pollinatörer i stort och andra arter knutna till sandiga marker. Alla anläggningar kommer att placeras så att de inte blir ett hinder för nuvarande och framtida brukande.

De anläggningar som planeras är blommande ytor med svenska vilda kärlväxter viktiga för vilda pollinatörer. Mindre ytor ska även få en ökad koncentration av specifika värdväxter för hotade vildbin genom utsättning av pluggplantor av vädd, väddklint, fibblor mm. Vid all spridning av växtmaterial kommer lokalt insamlade fröer att användas och en stor genetisk variation eftersträvas vid insamlandet enligt metodik utarbetad vid bland annat Kew Garden i London.
De blommande ytorna kan framöver skattas på frö för att utöka arealen blommande yta inom respektive område. Innan utsådd och utplantering kan ske behövs markstörning genom harvning och/eller plöjning för att värdväxterna ska kunna etableras utan konkurrens från gräs. Sandblottor på vardera 50–100 kvm ska anläggas för att skapa boplatser till marklevande vilda pollinatörer och för sandödlorna i området.

Den metod som kommer att användas är djupgrävning där grässvål och näringsrik sandjord grävs upp och läggs i hög bredvid gropen, näringsfattig sand grävs upp varefter grässvål och näringsrik sand läggs nedersts i gropen och den näringsfattiga sanden överst.
På så vis får man mindre ytor med lättgrävd, solbelyst och näringsfattig sand som är perfekta boplatser till vildbin och sandödla.
För att kunna genomföra dessa anläggningar kommer några områden att initialt behöva röjas på sly och igenväxning. Faunadepåer anläggs som boplatser åt vilda pollinatörer och andra insekter. De röjningsrester som kommer från röjningarna i projektet kommer att användas för dessa anläggningar och kompletteras med andra röjningsrester från kommunal verksamhet.
Stensamlingar placeras ut för att skapa strukturer med annat mikroklimat och som, tillsammans med faunadepåer, är viktiga övervintringsplatser för sandödlor i området. Stenar finns på ett närliggande kommunalt lager som en restprodukt från kommunens övriga verksamhet. Information om anläggningarna kommer att ske genom skyltar på varje delområde, på samarbetspartners hemsidor, genom en folder, minst en guidad fälttur och ett föredrag.

Målet är att sprida kunskap om anläggningarna och deras betydelse för att gynna biologisk mångfald för att skapa robusta ekosystem för vilda pollinatörer till gagn för traktens lantbrukare och trädgårdsodlare. Målgrupperna är brukare, beslutsfattare, planerare och den intresserade allmänheten i framförallt den utvalda trakten.

Projektet kommer att genomföras i samarbete mellan Länsstyrelsen Skåne, Hässleholms kommun och Göingebygdens Biologiska Förening. Samarbetet i sig förväntas bidra till att öka den gemensamma kunskapen om biologisk mångfald och behovet av olika typer av småbiotoper för att återfå heterogenitet i landskapet. Men även underlätta kommande skötsel och uppföljning av effekter från investeringarna samt att nå ut till en bredare målgrupp med information om anläggningarna och öka medvetenheten om behov av småbiotoper i det öppna landskapet.

Projektägare: Länsstyrelsen i Skåne län
Projektslut: 2026-03-31
Budget: 861 tkr
Kontakt: Gabrielle Rosquist, 010-2241613

Kategori

Övriga klimatåtgärder, Övriga miljöåtgärder

Plats