Landsbygdsnätverket

Smak av Hjobygden

Projektet avser att etablera ett nätverk som kopplar samman aktörer inom livsmedels-sektorn med företag inom besöksnäringen. Syftet, i sin tur, är att stärka dessa aktörers och företags konkurrenskraft samt utveckla Hjo som besöksdestination med mat och måltidsupplevelser som reseanleding.

Det finns i dagsläget många råvaruproducenter och livsmedelsförädlare på landsbygden kring Hjo som erbjuder lokala råvaror och förädlade produkter av hög kvalitet, t.ex. Vätternsparris, den SUB-märkta Wrångebäcksosten från Almnäs, bisonkött från Bisonfarmen och sik från Vättern. Det saknas emellertid samverkansytor som kopplar samman dessa producenter med restauranger och handlare i Hjo stad med omnejd.

Detta innebär att besöksnäringens aktörer missar möjligheten att kapitalisera de värden som den lokala livsmedelsproduktionen skapar, samtidigt som livsmedelsproducenterna till stor del går miste om besökarnas köpkraft. Projektet samlar lokala aktörer genom hela livsmedelskedjan i ett antal aktiviteter vars övergripande syfte är att skapa en samverkansyta som bygger på en gemensam lokal identitet och ett gemensamt narrativ som beskriver de värden och smaker som finns i mat från Hjobygden.

Dessa aktiviteter handlar om att identifiera lokala värden kopplade till mat och måltidsupplevelser samt att utbilda livsmedelskedjans och besöksnäringens aktörer i hur dessa lokala värden kan användas för att skapa mervärde i produkter och tjänster. Genom en workshopserie kommer deltagarna att lära känna varandra och de lokala produkter som finns i Hjobygden och tillsammans mejsla fram ett gemensamt narrativ som ligger till grund för ett gemensamt varumärke - Smak av Hjobygden.

Nästa steg är att konkret utveckla produkter och tjänster som kapitaliserar på detta narrativ. Genom ett antal aktiviteter där företagarna coachas tillsammans och utbyter kunskap och erfarenheter är målsättningen att bygga det gemensamma varumärket Smak av Hjobygden utifrån en gemensam kunskapsbas och en gemensam målbild. Ovanstående aktiviteter bygger i hög grad på att företagen har mycket att lära av varandra eftersom det bland deltagarna finns exempel på råvaruproducenter som har omfattande besöksverksamhet (Bisonfarmen i Gate), livsmedelsförädlare som utvecklat en produkt som fått skyddad ursprungsbeteckning inom EU (Almnäs ost), och företag som skapar produkter genom storytelling (Hjo Bryggeri).

Genom att lära och få inspiration av varandra samt ta hjälp av inhyrd expertis, kommer projektet att resultera i att livsmedelsproducenter, restauranger och eventföretag i Hjobygden utvecklar nya produkter och koncept som bygger på lokala råvaror och en lokal identitet. På så vis kommer projektet resultera i att det vid projektslut finns underlag och förutsättningar för att skapa nya upplevelser och event som bygger på lokala mat- och måltidsupplevelser, som i sin tur ligger till grund för att Hjobygden attraherar besökare som söker efter unika mat och måltidsupplevelser av hög kvalitet.

Projektet startas upp utifrån en samarbetsgrupp bestående av 9 företag som representerar olika delar av livsmedelskedjan, näringslivsutvecklare och besöksnäringsutvecklare på Hjo Kommun, samt en forskare inom entreprenörskap och innovation kopplat till platsutveckling, verksam vid Jönköping University. De företag som ingår i samarbetsgruppen har värdefulla erfarenheter och utvecklingsplaner att dela med sig av och dessutom kontaktytor och nätverk som gör att projektet kan nå ut till en mycket större målgrupp av företag i Hjo.

En styrgrupp bestående av en kärna på 5 företag som tillsammans med forskare samt kommunens representanter utgör projektets styrgrupp. Övriga företag i samarbetsgruppen kommer huvudsakligen agera ambassadörer för projektet och de värden och ambitioner som tar form genom projektets gång. Alla aktiviteter kommer att vara öppna för alla företag inom livsmedel och besöksnäringen i Hjo eftersom den huvudsakliga avsikten med aktiviteterna är att skapa möten som leder till samverkan.

Projektägare: Hjo kommun
Projektslut: 2027-03-31
Budget: 1,3 miljoner kronor
Kontakt: Ann-Charlotte Persson, 073-4611229

Kategori

Generell företagsutveckling och besöksnäring, Nya livsmedel

Plats