Landsbygdsnätverket

Svavelbehov i baljväxtrika ekologiska vallar

Projektet vill undersöka behovet av svavelgödsling till baljväxtrika ekologiska blandvallar (gräsarter och baljväxtarter) genom att anlägga svavelgödslade testytor ute hos lantbrukare runt om i landet. I testytorna ska man analysera om svavelgödsling kan bidra till ökad avkastning vid delskördar såväl som i total avkastning samt om god tillgång till svavel gynnar baljväxterna och deras symbiotiska kvävefixering så att kvaliteten på vallfodret höjs samtidigt som vallens produktivitet förlängs i jämförelse med fältets övriga vallgröda.

Frågeställningen har väckts hos flera ekologiska lantbrukare och samlats ihop via den nationella gruppen av ekologiska växtodlingsrådgivare vid Hushållningssällskapen i Sverige. Det är en mycket aktuell och angelägen frågeställning, speciellt på gårdar där mängden stallgödsel är mycket begränsad och där vallarna i princip inte gödslas alls. Det är en vanlig produktionsform på gårdar med dikor, dikogårdar. Här får djuren växa långsamt med en utfodringsstrategi med stor andel bete på näringsfattiga naturbetesmarker och en vinterutfodring helt baserad på grovfoder.

Det produceras inte mycket gödsel i denna uppfödningsform och väldigt få av dessa lantbruk har ett flytgödselsystem. Detta innebär sammantaget att de inte är praktiskt att gödsla befintliga vallar och det finns inte heller tillräckligt med gödsel för att göra detta. Vallfoderproduktionen på dikogårdarna, och därmed hela produktionen, bygger alltså helt på vallbaljväxternas förmåga att fixera luftkväve i symbios med Rhizombiumbakterier. För att denna symbios ska fungera optimalt behövs tillgång till svavel i marken, vilket projektet syftar till att finna strategier för.

Undersökningen genomförs som ett samarbetsprojekt där testytor ute hos ekologiska lantbrukare gödslas med svavel i rekommenderad och dubbel rekommenderad dos på fem olika platser med varierande mark- och klimatförutsättningar (markförutsättningarna analyseras före anläggning av provytan).
Ytorna placeras i andraårsvall, och skörden mäts genom klippning av provytor i samband med alla vallskördar under säsongen i svaevelgödslad yta och icke-svavelgödslad yta.
Proven sorteras i gräs- respektive baljväxtfraktioner för att undersöka om svavelgödslingen påverkar fördelningen mellan baljväxt och gräs samt att innehållet av protein, energi och svavel i grödan analyseras.

På vissa provplatser kommer en uppföljande provklippning och analys ske inför förstaskörd i tredjeårsvallen nästkommande år för att undersöka om svavelgödslingen har en långtidsverkan i dessa vallar.
Aktuella frågeställningar:
1. Hur påverkar svaveltillförsel konkurrensen mellan baljväxter och gräs.
2. Hur påverkas avkastningen i varje delskörd samt totalavkastning under vallår två.
3. Hur påverkas innehållet av svavel, protein och energi i vallfodret.
4. Eventuell efterverkan av svavelgödsling i förstaskörd vallår tre.
Projektaktiviteterna är mycket tillämpade undersökningar och vi anser att det är synnerligen viktigt att resultaten når ut till målgruppen, d.v.s. de ekologiska lantbrukarna och deras rådgivare, så att råden kommer till användning i praktiken.
Därför är vår plan för resultatspridningen en viktig del av projektet, t.ex. genom fältvandringar vid testplatserna och vid demonstrationsodlingar (med samma upplägg som testytorna) på fältmässor som Borgeby och Brunnby samt förmedlas och diskuteras vid andra mässor och konferenser som Hushållningssällskapen anordnar över hela Sverige som tillsammans samlar över 30 000 besökare årligen.

Artiklar i lantbrukspress och i rapporter som ”Ekologisk försöksrapport” är också viktiga, speciellt för rådgivarkåren och för att resultaten ska bevaras i den totala kunskapsbanken för framtiden. För de flesta lantbrukarna som vi har kontakt med är det dock praktiken som är viktigast. Att ha sett med egna ögon effekten av en ny åtgärd slår alltid alla skrivna rapporter och det är ofta först efter att ha sett eller möjligtvis hört en granne som sett som man vågar testa på riktigt.

Projektägare: Hushållningssällskapens service AB
Projektslut: 2028-01-15
Budget: 3,3 miljoner kr
Kontakt: Anna Linell, 070-5620272

Kategori

Övriga klimatåtgärder, Övriga miljöåtgärder

Plats