• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Matprat – en bok om maten i våra skolor
Framsida och två uppslag ur Matpratsboken.
Delaktighet
Kompetens

Matprat – en bok om maten i våra skolor

Förskola, Grundskola, Gymnasium • Skåne län

Vad är en bra måltid och hur jobbar Helsingborgs stad med skolmåltiden? Det och mycket mer svarar boken Matprat på, som delas ut till alla elever i förskoleklass.

Vårt mål

Att berätta om vårt arbete med skolmåltiden och hur vi i praktiken arbetar med de olika pusselbitarna i Livsmedelverkets måltidsmodell. Vi ville utveckla vårt sätt att kommunicera om vårt arbete som ofta görs lite i det dolda.

Så gjorde vi

Vi tog fram boken Matprat, som är ett sätt att informera vårdnadshavare i första hand och elever i andra hand. Boken förklarar grundpelarna i vårt arbete och kan svara på de flesta frågor rörande hur vi arbetar med skolmaten.

Den första versionen av Matprat var klar 2015 och vi reviderar den med några års mellanrum. Den moderniseras och uppdateras efter hur vi förändrar vårt arbetssätt med skolmaten. Boken är också tänkt som en inspirationskälla för föräldrar då den också innehåller två uppslag med recept.

Vi har valt att göra en tryckt och en digital version av Matpratsboken. Alla elever i förskoleklass får den tryckta versionen att ta med sig hem.

Samarbeten

Boken Matprat har tagits fram av miljösamordnare tillsammans med måltidsverksamheten och förvaltningens kommunikatörer.

Resultat

Vi har en fin Matpratsbok som visar hur vi jobbar med skolmaten och vilka grundpelare som är viktiga i arbetet. Vi upplever att boken svarar fint på de målsättningar vi hade. Vi använder också boken i kommunikation med föräldrar som har frågor kring hur vi arbetar med skolmaten.

Ett uppslag ur Matpratsboken, som handlar om den näringsriktiga måltiden.

Utmaningar

Vi har inte haft några direkta utmaningar, men när boken ska tryckas eller nytryckas får man vara beredd att avsätta en budget för det.

Våra tankar framåt

Matpratsboken kommer att finnas kvar även fortsättningsvis. Just nu genomgår den en uppfräschning både innehållsmässigt och layoutmässigt eftersom Helsingborgs stad fått en ny grafisk profil.

Läs mer

På vår webbplats finns mer info Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och du hittar boken Matprat i digital form.

Vi som lämnat erfarenheten

Skol- och fritidsförvaltningen, Helsingborgs stad

Mónika Rüll Lundin, miljösamordnare

Upptäck mer

  • Kompetens
    2023-02-28

    Handbok för specialkost och anpassade måltider

    Genom att ta fram en handbok för hantering av specialkoster blir det enklare för alla kök i kommunen att göra lika.

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Delaktighet
    Måltidsmiljön
    2025-02-10

    Så tycker eleverna att en bra måltidskompis ska vara

    I arbetet för en trygg och trivsam måltidsmiljö fick barn och elever reflektera kring vad som är viktigt – och vad de själva kan bidra med.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter