Verksamhetsövergripande • Jämtlands län
Genom bland annat nätverksträffar och ambassadörskockar får offentliga måltidsorganisationer i Region Jämtland Härjedalen ny kunskap, erfarenhetsutbyte och hittar vägar till samarbete.
Syftet är att skapa förutsättningar för kreativitet och arbetsglädje i länets offentliga kök. Vi vill erbjuda inspiration, kunskapshöjning och främja samverkan för att bidra till ett helhetstänk kring mat och måltider. Med offentlig gastronomi menar vi till exempel skolkök, kök på särskilda boenden och kök på sjukhus.
2015 gjordes en förstudie som ledde till ett projekt. I dag är Torsta offentlig gastronomi en del av Torsta AB:s arbete på uppdrag av Region Jämtland Härjedalen. Vi arbetar bland annat med:
Vi samarbetar med och knyter samman alla kommuner i Region Jämtland Härjedalen, Vilhelmina och Ånge kommuner samt alla samiska förvaltningskommuner.
Vi har nyligen påbörjat ett samarbete med Tröndelag, Norge, i "Systerprojektet", där vi bland annat ska hjälpa till att främja skolmat. Syster står för: Stärkt via samverkan mot gemensamma visioner, Yrkesstolthet, Samisk mat, Traditioner Erfarenheter och Rörlighet. Vi tar med oss vår arbetsmodell och struktur med nätverk och ambassadörskockar in i projektet.
I dag har vi väl inarbetade nätverksträffar för både kost- och enhetschefer. Det är god uppslutning på våra träffar och vi erbjuder deltagande både på plats och digitalt. Deltagarna delar generöst med sig av information, kunskap och tillvägagångsätt när problem uppstår eller vid andra funderingar. Torsta offentlig gastronomi blir en neutral plattform att mötas på. Det finns inget politiskt dokument som styr agendan, utan alla frågor är välkomna och deltagarna får själva vara med och påverka innehållet i nätverksträffarna.
Kommunerna har ambassadörskockar och det finns en stor efterfrågan på inspirationsdagar och workshops. Vi har god kontakt på både kommunal och regional nivå.
Torsta offentlig gastronomi har också varit delaktig i starten av Dalarna offentlig gastronomi.
En stor utmaning är gamla värderingar. Vi vill genom positiva inlägg och ett öppet klimat visa hur bra det är i de offentliga köken.
Personalbrist i köken är också en utmaning, eftersom det gör att en del kommuner känner att de inte kan skicka sin personal till kurser och inspirationsdagar. Därför har vi i större utsträckning börjat åka ut till de olika kommunerna istället för att deras personal ska komma till oss.
Torsta offentlig gastronomi kommer att fortsätta sträva efter att vara en nyckelspelare i arbetet med att främja den offentliga maten och höja yrkesstoltheten i våra offentliga kök.
Här hittar du vår webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Vi finns också på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Torsta offentlig gastronomi
Rikard Backskog, måltidsinspiratör offentlig gastronomi, och Ann Sparrock, samisk matkultur i offentligt kök
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.