Hur jobbar län, regioner och kommuner för att öka andelen vildsvinskött i de offentliga köken? Här presenterar vi en serie av artiklar som lyfter fram goda exempel. Följ med till Kronobergs län och följ med till Svenljunga i Västra Götalands län.
Hur kan kravställningen se ut i samband med upphandling av vildsvinskött? Här kan du ta del av ett exempel på hur ett förfrågningsunderlag kan se ut.
450 kilo vildsvinsfärs till kommunens kök blev resultatet av en vildsvinshelg som också satte fokus på viltkkött som råvara. Läs mer om erfarenheter från Tierps kommun i MATtankens Erfarenhetsbank.
Det finns både resursmässiga och etiska fördelar med vilt- och vildsvinskött, men det utgör ändå bara någon enstaka procent av det kött vi äter. Det vill måltidsorganisationen i Söderköpings kommun ändra på. Genom ett samverkansprojekt mellan kommunen, LRF och jägare finns vilt och vildsvin numera oftare på skolans meny. Vilt- och vildsvinsköttet blir också utgångspunkt i olika pedagogiska insatser. Läs vår artikel om arbetet i Söderköping.
Snart har alla elever på högstadiet och gymnasiet fått chans att smaka rätter med svenskt vildsvinskött i Skövde kommun. I kommunens kök pågår ett genomgripande förändringsarbete, pådrivet av lokala politiska beslut – som handlar om att minska klimatavtryck, minska matsvinn och öka andelen svenska livsmedel. Läs vår artikel om vad som är på gång i Skövde.
Vilda hamburgare, limpor och grytor. Numera finns vildsvinskött regelbundet på menyerna i skolan och omsorgen i Kronobergs län. Att vildsvinskött serverar allt oftare är resultatet av långsiktigt arbete där olika aktörer och både större och mindre kommuner samverkar. Läs vår artikel om arbetet i Kronoberg.
Att köpa kött via en vilthanteringsanläggning är för offentliga kök en garanti för att viltet har tagits om hand på rätt sätt, att alla prover är tagna samt att råvaran är besiktigad av veterinär. Följ med på ett studiebesök vid vilthanteringsanläggningen i Svenljunga.
På Naturbruksskolan i Svenljunga är det vilträtter på menyn så gott som varje vecka. Mikael Nyman som är en erfaren kock tycker att det är inspirerande att arbeta med köttet som kommer från skog och mark i närområdet: ”Här gör vi gärna järpar och köttfärslimpor av vildsvinsfärs”.