• Till innehåll på sidan
Landsbygdsnätverket
Meny 
  • Hållbara gröna näringar
  • Hållbara blå näringar
  • AKIS och EIP-Agri
  • Landsbygdsutveckling och Leader
  • Nyheter och artiklar
  • Nyhetsbrev
  • Kommande aktiviteter
  • Livesändningar och webbinarier
  • Podden Landet
  • Landsbygds­kommunikatörerna
  • Kampanjer
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Kontakta oss
  1. Hem
  2. Nyheter och artiklar
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyheter och artiklar

Filtrera artiklar

Kategori

  • Beredskap29
  • Djur6
  • Energi5
  • Finansiering och EU-stöd16
  • Fiske och vattenbruk39
  • Forskning3
  • Företagande13
  • Handel och marknad4
  • Infrastruktur2
  • Innovation och utveckling60
  • Jordbruk29
  • Jämställdhet och inkludering3
  • Klimat och miljö11
  • Kommunikation7
  • Kompetensförsörjning6
  • Kultur1
  • Landsbygdsutveckling27
  • Leader8
  • Mat och livsmedel36
  • Politik och program16
  • Rennäring4
  • Samhällsplanering2
  • Service2
  • Skog och skogsbruk2
  • Skola och utbildning3
  • Trädgårdsnäring7
  • Turism och besöksnäring5
  • Unga3
  • Växtodling8

Område

  • AKIS och EIP-Agri54
  • Gröna kluster1
  • Hållbara blå näringar26
  • Hållbara gröna näringar32
  • Landsbygdsutveckling och Leader23

Typ

  • EIP-projekt22
  • Poddavsnitt12

Senast ändrad

  • Senaste veckan1
  • Senaste månaden14
  • Senaste året201
  • #193 Vad äter fisken i disken - om fodrets roll i odlingen

    Det finns gott om myter om att odlad fisks meny enbart består av fiskmjöl och fiskolja från vildfångad småfisk full av miljögifter. Men den bilden är inte hela sanningen. Fiskfoderbranschen är i förändring. Nya, innovativa metoder testas som exempelvis fiskmat av allt från åkerbönor och raps till alger och insekter. Så frågan är, vad stämmer egentligen om foder till odlad fisk? Vad är det som är på väg att förändras och hur påverkar foder såväl haven som fisken själv?

    2025-10-28
  • Skolskjuts över gränsen gör vardagen enklare i Finspång

    Även om barnen bor i Östergötland kan skoldagen börja i Södermanland. I Finspångs kommun har samarbeten med Vingåker och Katrineholm gjort det möjligt för elever att få skolskjuts till närmaste skola, även om den ligger i ett annat län. – Vi erbjuder skolskjuts till grannlänet. Det är en sådan lösning som gör vardagen enklare för invånarna, säger placeringssamordnare Lotta Karlsson.

    2025-10-27
  • Nya lunchkaféer för livskraftiga landsbygder i höst

    I höst fortsätter våra lunchkaféer för livskraftiga landsbygder, som görs tillsammans med Tillväxtverket. Under två träffar har vi särskilt fokus på samverkan mellan civilsamhälle och offentliga aktörer. På det tredje och sista lunchkafét handlar det istället om att mäta och följa upp livskvalitet.

    2025-10-24
  • Sutare – från kräftbete till matbordet

    Förr var sutare en uppskattad matfisk som ofta röktes eller bakades i ugn. Idag används den mest som kräftbete och har försvunnit från våra matbord. Men med sitt fasta, fina kött och milda smak kan den mycket väl återta sin plats som en hållbar och näringsrik del av vår kost.

    2025-10-20
  • När projektet blir företag – så kan inkubatorer och science parks hjälpa

    Många EIP-Agri-projekt leder till nya idéer, produkter och tjänster för lantbruk och livsmedelsproduktion. Men när projektstödet tar slut återstår ofta den svåraste delen, att nå marknaden. Här kan inkubatorer och science parks runt om i landet spela en viktig roll. Genom exempelvis SISP, Swedish Incubators & Science Parks, finns ett nationellt nätverk som stöttar företag och innovatörer på vägen från projekt till affär.

    2025-10-16
  • Ny medlem: Foder & Spannmål

    Nyligen blev branschföreningen Foder & Spannmål medlem i Landsbygdsnätverket. Genom medlemskapet hoppas man kunna samverka med andra aktörer och samtidigt bidra med ny kunskap om spannmålshandel och foderindustri till övriga medlemmar.

    2025-10-14
  • Hallå där, Linda Frithiof! Varför ska vi fira Sjömatens dag den 19 oktober?

    I år är det premiär för Sjömatens dag. Du är verksamhetsledare på Sjömatsfrämjandet, som är med och samordnar firandet. Berätta mer!

    2025-10-13
  • Beredskap i fokus på årets nationella Leaderträff

    Idag drar årets nationella Leaderträff igång i Visby. Träffen bjuder på inspiration, information och nätverkande för personer som jobbar med Leader på olika sätt.

    2025-10-08
  • Skarpsill – nyttig, klimatsmart och bortglömd

    Skarpsill är en av våra mest klimatsmarta och näringsrika fiskar. Ändå äter vi nästan ingen i Sverige. Den mesta skarpsillen från Östersjön blir fiskmjöl, medan europeiska konsumenter gärna äter den inlagd eller stekt. – Det är en glömd fisk i Sverige, men den är både god och billig, säger Kristian Ekström, VD på Skillinge Fisk i Simrishamn.

    2025-10-06
  • Sebastiaan är ny samordnare inom de blå näringarna

    Sebastiaan Wensveen är ny samordnare inom Landsbygdsnätverkets arbete med hållbara blå näringar. Han ersätter Jason Bailey som lämnat uppdraget för att fokusera på egen verksamhet. Sebastiaan kommer att jobba cirka en dag i veckan för kansliet.

    2025-10-02
« Föregående Nästa »
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Kommande aktiviteter
  • Webbinarier
  • Podden Landet
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter
  • Kontakta oss
  • Lediga jobb
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram