• Till innehåll på sidan
Landsbygdsnätverket
Meny 
  • Hållbara gröna näringar
  • Hållbara blå näringar
  • AKIS och EIP-Agri
  • Landsbygdsutveckling och Leader
  • Nyheter och artiklar
  • Nyhetsbrev
  • Kommande aktiviteter
  • Livesändningar och webbinarier
  • Podden Landet
  • Landsbygds­kommunikatörerna
  • Kampanjer
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Kontakta oss
  1. Hem
  2. Nyheter och artiklar
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyheter och artiklar

Filtrera artiklar

Kategori

  • Beredskap9
  • Energi1
  • Finansiering och EU-stöd2
  • Fiske och vattenbruk126
  • Forskning3
  • Företagande3
  • Handel och marknad2
  • Innovation och utveckling7
  • Jordbruk3
  • Klimat och miljö7
  • Kommunikation3
  • Kompetensförsörjning1
  • Landsbygdsutveckling2
  • Leader4
  • Mat och livsmedel23
  • Politik och program2
  • Rennäring1
  • Skola och utbildning1
  • Trädgårdsnäring1
  • Turism och besöksnäring2
  • Unga2
  • Växtodling1

Område

  • AKIS och EIP-Agri2
  • Hållbara blå näringar67
  • Hållbara gröna näringar2

Typ

  • EIP-projekt3
  • Poddavsnitt21

Senast ändrad

  • Senaste månaden2
  • Senaste året39
  • Mer än ett år sedan87
  • Bortsorterade musslor kan användas som foder

    Företaget Musselfeed gör musselpulver och musselmjöl av bortsorterade musslor. De näringsrika produkterna kan sedan användas både som livsmedel och miljösmart foder, bland annat till fjäderfä .

    2023-04-05
  • # 154 Sjömat som julmat – gamla traditioner och framtida frestelser

    Att äta julbord är en gammal tradition. Och vad vi upplever som julklassiker har så klart ändrats genom historien. Så hur är det med mat från hav och sjöar. Varför äter vi inte lika mycket fisk till jul som vi gjorde förr? Eller är det så att sjömaten faktiskt är på väg tillbaka. Skulle gädda, brax och blåmusslor - eller varför inte sjöpungsbullar, kunna bli framtidens måsten som julmat?

    2022-12-01
  • Kampanjen #Taste the ocean vill skapa medvetenhet och matglädje

    Vill du vara med och påverka så att framtida generationer kan fortsätta att njuta av mat från våra hav, floder och sjöar? Du kan göra rätt val när det kommer till att köpa mat, oavsett om det är hos fiskhandlaren, i en stormarknad eller när du äter ute. Så kolla in några enkla tips för hållbar konsumtion av fisk och skaldjur och njut av havets smak från kampanjen #Taste the Ocean.

    2022-06-13
  • #135 Från flerfond till grön fond – om förutsättningar att arbeta blått inom Leader

    I förra programperioden för leaderområdena hade Sverige en flerfondslösning där finansiering kunde sökas från flera håll, även från Havs- och fiskerifonden. Men i nästa programperiod 2023-2027 har Leader inte längre den möjligheten. Det här innebär att en del projekt riskerar att stå utan finansiering. På många håll finns en oro för hur detta kommer påverka arbetet med de blå frågorna.

    2021-12-15
  • Akvaponi – vad kan vi lära oss av genomförda svenska projekt?

    Akvaponi är ett matproduktionssystem där man kombinerar fiskodling med växtodling i ett kretsloppssystem. Ett flertal projekt inom området har genomförts i Sverige under programperioden 2014-2020. I denna artikel har vi sammanställt slutsatser från dessa.

    2021-12-08
  • Utsättning av odlad ål – ett steg i rätt riktning

    För att främja ålens återväxt sätts odlad ål ut i svenska vatten. Metoden har visat sig vara framgångsrik. I denna artikel berättar Richard Fordham på Scandinavian Silver Eel hur processen går till.

    2021-10-04
  • Världsnaturfonden WWF: Vidta starkare skyddsåtgärder för ålen

    Världsnaturfonden WWF, anser att skyddet för ålen bör stärkas omgående med tanke på ålens akuta situation, annars riskerar den europeiska ålen att helt försvinna. I denna artikel sammanfattar Inger Melander, sakkunnig Fiske och Marknad, WWF, organisationens ståndpunkter.

    2021-09-20
  • #129 Världens mest gåtfulla fisk – om ålen och ålfiske

    Den europeiska ålen är klassad som akut hotad. Ålbeståndet har minskat kraftigt under 1900-talet och i Sverige råder idag ett generellt förbud mot att fiska ål. Samtidigt som det finns ett utbrett problem med tjuvfiske av ål så sker det även lagligt ålfiske i svenska vatten, något som många svenskar inte känner till. Omfattningen är begränsad, licenserna få och restriktionerna hårda.

    2021-09-01
  • Ökad lax-kunskap

    I leaderprojektet Laxracet 2.0 har över 1000 elever och lärare lärt sig mer om laxens liv i Vindelälven. Projektet samlade en lång rad aktörer kring älven och har sått ett frö till framtida utvecklingssamarbete i området.

    2021-08-01
  • Vetenskaplig koppling och hållbarhetstänk präglar Kosteralg

    Företaget Kosteralg föddes genom ett forskningsprojekt om miljöeffekterna av tångodling. Idag – fyra år senare – löper den vetenskapliga kopplingen och hållbarhetstänket som en röd tråd genom företagets hela verksamhet.

    2021-05-20
« Föregående Nästa »
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Kommande aktiviteter
  • Webbinarier
  • Podden Landet
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter
  • Kontakta oss
  • Lediga jobb
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram