• Till innehåll på sidan
Landsbygdsnätverket
Meny 
  • Hållbara gröna näringar
  • Hållbara blå näringar
  • AKIS och EIP-Agri
  • Landsbygdsutveckling och Leader
  • Nyheter och artiklar
  • Nyhetsbrev
  • Kommande aktiviteter
  • Livesändningar och webbinarier
  • Podden Landet
  • Landsbygds­kommunikatörerna
  • Kampanjer
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Kontakta oss
  1. Hem
  2. Nyheter och artiklar
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyheter och artiklar

Filtrera artiklar

Kategori

  • Beredskap11
  • Digitalisering1
  • Djur2
  • Finansiering och EU-stöd12
  • Fiske och vattenbruk23
  • Forskning5
  • Företagande22
  • Handel och marknad9
  • Infrastruktur1
  • Innovation och utveckling16
  • Jordbruk11
  • Jämställdhet och inkludering1
  • Klimat och miljö25
  • Kommunikation4
  • Kompetensförsörjning1
  • Kultur4
  • Landsbygdsutveckling3
  • Leader3
  • Mat och livsmedel121
  • Politik och program8
  • Skog och skogsbruk1
  • Skola och utbildning1
  • Trädgårdsnäring6
  • Turism och besöksnäring1
  • Unga5
  • Växtodling7

Område

  • AKIS och EIP-Agri2
  • Gröna kluster1
  • Hållbara blå näringar22
  • Hållbara gröna näringar40
  • Landsbygdsutveckling och Leader3

Typ

  • EIP-projekt14
  • Poddavsnitt35

Senast ändrad

  • Senaste månaden6
  • Senaste året36
  • Mer än ett år sedan85
  • Miljö, klimat och smak

    Restaurang Kalf & Hansen i Stockholm använder ekologiska och närproducerade råvaror. Skälen är flera: miljö och klimat givetvis, men även smaken. Och en viktig bonus är att det dessutom leder till inspirerande kontakter med producenterna, menar grundare Rune Kalf-Hansen.

    2021-09-05
  • Värdet av lokal mat

    Projektet Lokal meny jobbar med att stärka restauranger på mindre orter i Bohuslän och Skaraborg och hjälpa dem att använda lokalt producerade råvaror i högre utsträckning. – Om vi vill ha en levande landsbygd på sikt så behöver vi se värdet av lokal mat, säger Erica Olsson på organisationen Lokalproducerat i Väst.

    2021-09-05
  • #128 Nya centrumbildningar ska utveckla svensk livsmedelsproduktion

    Intresset för att producera och konsumera mat mer hållbart i Sverige är stort. 2020 beviljade det statliga forskningsrådet Formas 192 miljoner kronor till fyra så kallade tvärvetenskapliga centrumbildningar för just ökad hållbarhet och konkurrenskraft i livsmedelssystemet. Det ska vi höra mer om i denna podd.

    2021-08-11
  • Hur levererar vi hållbart nötkött till konsumenterna?

    Nu har en fokusgrupp inom EIP-Agri i EU tagit fram en rapport om hur vi kan få mer hållbart nötkött på våra tallrikar. Anna Jamieson från Naturbeteskött i Sverige, förklarar hur gruppens slutsatser skulle kunna tillämpas under svenska förhållanden.

    2021-08-10
  • #127 Rötmånad - så äter du hållbart

    Rötmånad! Vi är nu på väg in i den del av året då matens hållbarhet är betydligt sämre. Mer mat slängs och fler drabbas av matförgiftning. För att minska både svinn och sjukdomar är det viktigt att sommarmaten hanteras rätt. Så vad är egentligen hållbar livsmedelshantering under rötmånaden - vad kan vi göra för att undvika onödigt svinn och att bli sjuka?

    2021-06-30
  • Växtbaserad yoghurt på svensk åkerböna - smaken är riktigt bra

    Den växtbaserade yoghurt som idag finns i handeln är baserad på soja, kokos eller andra långväga råvaror. Nu har en yoghurt baserad på svensk åkerböna tagits fram tack vare innovationsstödet EIP-Agri, i ett projekt som just avslutats vid RISE.

    2021-06-01
  • Österlenkryddor vill bli ledande i Norden

    1990 startades ett projekt för att se om det kunde vara lönsamt med kryddodling på Österlen. 30 år senare äger och driver Cherztin och Anders Peråkre Österlenkryddor – ett KRAV-certifierat företag som odlar kryddor på friland och förädlar till kryddburkar. Storleken på verksamheten är unik i Sverige och siktet är inställt på att vara ledande kryddbönder i Norden.

    2021-05-20
  • #124 Nybyggarna - om unga entreprenörer i landsbygderna

    Vem har inte nån gång drömt om att starta eget? Och om man vill bo och verka i en landsbygd kan just egenföretagande vara det som gör det möjligt. Men hur är det att som ung starta utanför tätort? Hur tänker man och hur vågar man?

    2021-04-28
  • Honung med identitet stärker inhemsk produktion

    Honung är ett av de mest förfalskade livsmedlen som säljs i Europa. Ett innovationsprojekt utvecklar en ny analystjänst för såväl geografiskt ursprung som vad honungen består av, inklusive nektarkällor.

    2020-12-01
  • Objektiv klassificering av slaktkroppar med digital teknik

    En objektiv klassificering vid slakt av nötkreatur och får har varit efterlängtad länge. Med digitala metoder kan det bli möjligt.

    2020-11-10
« Föregående Nästa »
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Kommande aktiviteter
  • Webbinarier
  • Podden Landet
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter
  • Kontakta oss
  • Lediga jobb
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram