• Till innehåll på sidan
Landsbygdsnätverket
Meny 
  • Hållbara gröna näringar
  • Hållbara blå näringar
  • AKIS och EIP-Agri
  • Landsbygdsutveckling och Leader
  • Nyheter och artiklar
  • Nyhetsbrev
  • Kommande aktiviteter
  • Livesändningar och webbinarier
  • Podden Landet
  • Landsbygds­kommunikatörerna
  • Kampanjer
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Kontakta oss
  1. Hem
  2. Nyheter och artiklar
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyheter och artiklar

Filtrera artiklar

Kategori

  • Beredskap5
  • Energi1
  • Finansiering och EU-stöd2
  • Fiske och vattenbruk67
  • Forskning2
  • Företagande2
  • Handel och marknad2
  • Innovation och utveckling3
  • Jordbruk1
  • Klimat och miljö4
  • Kommunikation3
  • Mat och livsmedel22
  • Politik och program2
  • Skola och utbildning1
  • Unga1

Område

  • Hållbara blå näringar67
  • Hållbara gröna näringar1

Typ

  • Poddavsnitt14

Senast ändrad

  • Senaste månaden2
  • Senaste året26
  • Mer än ett år sedan41
  • Dags att öppna första luckorna i Sjömatens julkalender!

    Sjömatens julkalender är tillbaka med 24 luckor att ta del av under advent. Varje dag fram till jul publicerar vi en kort film i sociala medier där du får träffa personer som arbetar med spännande saker inom den blå näringen i Sverige.

    2025-12-01
  • Sjömatens Roadtrip vill inspirera till mer sjömat på menyn

    Hur kan mer hållbar och hälsosam sjömat nå ut till fler, särskilt inom den offentliga sektorn? Det vill projektet Sjömatens Roadtrip ta reda på och utvecklar just nu en metod som man hoppas ska få bred spridning i framtiden. Under hösten har man besökt Strömstad, Göteborg och Falkenberg för att testa konceptet.

    2025-11-24
  • #193 Vad äter fisken i disken - om fodrets roll i odlingen

    Det finns gott om myter om att odlad fisks meny enbart består av fiskmjöl och fiskolja från vildfångad småfisk full av miljögifter. Men den bilden är inte hela sanningen. Fiskfoderbranschen är i förändring. Nya, innovativa metoder testas som exempelvis fiskmat av allt från åkerbönor och raps till alger och insekter. Så frågan är, vad stämmer egentligen om foder till odlad fisk? Vad är det som är på väg att förändras och hur påverkar foder såväl haven som fisken själv?

    2025-10-28
  • Sutare – från kräftbete till matbordet

    Förr var sutare en uppskattad matfisk som ofta röktes eller bakades i ugn. Idag används den mest som kräftbete och har försvunnit från våra matbord. Men med sitt fasta, fina kött och milda smak kan den mycket väl återta sin plats som en hållbar och näringsrik del av vår kost.

    2025-10-20
  • Hallå där, Linda Frithiof! Varför ska vi fira Sjömatens dag den 19 oktober?

    I år är det premiär för Sjömatens dag. Du är verksamhetsledare på Sjömatsfrämjandet, som är med och samordnar firandet. Berätta mer!

    2025-10-13
  • Skarpsill – nyttig, klimatsmart och bortglömd

    Skarpsill är en av våra mest klimatsmarta och näringsrika fiskar. Ändå äter vi nästan ingen i Sverige. Den mesta skarpsillen från Östersjön blir fiskmjöl, medan europeiska konsumenter gärna äter den inlagd eller stekt. – Det är en glömd fisk i Sverige, men den är både god och billig, säger Kristian Ekström, VD på Skillinge Fisk i Simrishamn.

    2025-10-06
  • Sebastiaan är ny samordnare inom de blå näringarna

    Sebastiaan Wensveen är ny samordnare inom Landsbygdsnätverkets arbete med hållbara blå näringar. Han ersätter Jason Bailey som lämnat uppdraget för att fokusera på egen verksamhet. Sebastiaan kommer att jobba cirka en dag i veckan för kansliet.

    2025-10-02
  • Nors – liten fisk med stor potential

    Förr var nors en del av den svenska husmanskosten. Idag är det få som äter den, trots att den både är näringsrik och smakrik. Det finns dock de som menar att fisken har potential att återigen bli en del av vår matkultur. – Det är märkligt att vi svenskar inte äter mer nors, säger Dennis Bergman, yrkesfiskare i Norrsundet.

    2025-09-23
  • Ny sjömat på menyn – Så jobbar kommunerna för att bredda utbudet

    Sej dominerar på den offentliga tallriken, men många kommuner vill bredda sitt fiskutbud. Vad fungerar – och vad krävs för att nya produkter ska bli ett naturligt inslag på menyn?

    2025-09-17
  • Utveckling pågår – nya sjömatsprodukter på väg mot offentliga kök

    Kan braxen, musslor och sill bli vanliga inslag i de offentliga måltiderna? Det hoppas producenterna till tre nya sjömatsprodukter, men vägen till de offentliga köken är inte spikrak. Hur mycket serveras redan i dagsläget och vad krävs för att konsumtionen ska öka?

    2025-09-09
Nästa »
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Kommande aktiviteter
  • Webbinarier
  • Podden Landet
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter
  • Kontakta oss
  • Lediga jobb
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram