Landsbygdsnätverket

Äventyr för alla

Magnus Pålsson hade idén, viljan och marken för att skapa Europas första ziplinebana för rullstolsburna. Men Leader LAG PH i norra Skåne behövdes för att drömmen skulle bli verklighet.
– Kontakten med Leader gav en energikick och var en förutsättning för att jag skulle orka gå vidare, berättar Magnus Pålsson, ägare till anläggningen Multilevel.

Magnus Pålsson har alltid gillat fritidsliv, äventyr och utomhusaktiviteter och när han efter många års anställning bestämde sig för att göra något på egen hand, så var det en ziplineanläggning han såg framför sig. Marken i norra Skåne fanns redan i form av han farföräldrars ägor och planerna växte sakta fram i diskussioner med en god vän.

– Min kompis sitter i rullstol så var det naturligt att tänka i de banorna, att skapa en anläggning som även han kunde ta del av. Något liknande har ju aldrig gjorts tidigare, men jag hade diskussioner med en rad organisationer, företag och föreningar och sakta men säkert började saker falla på plats, berättar Magnus Pålsson.

Man i rullstol åker zip-line mellan träden.

Stöttning från leaderkontoret

Tidigt i processen fick han kontakt med Leader LAG PH. Det blev avgörande för att projektet skulle ta fart och utmynna i den anläggning som idag finns på plats i skogarna söder om Hässleholm.

– Leader visade redan från start ett stort engagemang, de blev en inspiration och stor energikälla. Många gånger kan den här sortens processer vara ganska tröga och ta lång tid, men leaderkontoret var ett undantag. De var intresserade på riktigt och att ha dem som bollplank och stöd var ovärderligt för mig, säger Magnus Pålsson.

Från Leader fick han ett stöd på 163 000 kronor, övriga pengar som behövdes satsade Magnus Pålsson på egen hand. Multilevel har vuxit snabbt. Här finns idag tre klätterbanor i olika svårighetsgrad, tre vertikala klätterträd och fem ziplinebanor mellan 210 och 600 meter långa. På området finns grillplatser och andra sociala ytor, en nyanlagd parkeringsplats, regnskydd och en handikappanpassad toalettbyggnad. I företaget finns fyra instruktörer anställda på deltid och ytterligare personal plockas in under sommarens högsäsong.

Kille som gör sig redo att gå ut på en lina mellan träden.

Lokalt nätverk

Bygget av anläggningen skedde i samarbete med en lång rad andra aktörer. Lokala företag – allt ifrån projekteringsföretag till ingenjörsfirmor, verkstäder och bygghandlar – ingick i det kontaktnät som byggdes upp. Idag har han även samarbeten med andra upplevelseföretag i området och erbjuder paket med boende på sex olika lokala hotell och vandrarhem.

– Det här projektet är ett bra exempel på hur vi genom Leader kan ge en entreprenör den där lilla knuffen som ibland behövs och som kan betyda så mycket. Sedan har han fått samverka med andra för att kunna utveckla sin verksamhet och vi har kunnat hjälpa honom med det kontaktnät som vi har, berättar Jeanette Junge, verksamhetsledare på Leader LAG PH.

De senaste två åren har besöksantalet ökat snabbt, nästan fyrdubblats. Jeanette Junge beskriver stolt Multilevel som ”en av områdets största turistattraktioner”.

– Det här projektet har blivit lite av ett skötebarn för oss. Jag blir alldeles varm i hjärtat när jag tänker på hur det lilla som vi bidrar med kan växa och bli så stort och så bra! Dels behövde han lite kapital för att komma igång, men minst lika viktigt var nog att någon trodde på hans idé.

Tillbaka till samlingssidan för leaderprojekten

Publicerades