Landsbygdsnätverket

Fixarna ger hopp i Hamrånge

För de flesta är anställningen hos Fixarna i Hambrunge den första på flera år. För några är det den första i livet. Arbetskooperativet har gett bygden nytt hopp efter massuppsägningarna.

När Stora Enso lade ner bruket och sen sågverket i Norrsundet blev det ett hårt slag för de boende i trakten kring Hamrånge. Över 500 förlorade jobbet, vilket även slog ut underleverantörer och restauranger. Så gott som alla drabbades på något sätt berättar Therese Metz.

Hon leder arbetskooperativet Fixarna i Hambrunge. Ett medlemsägt socialt företag som startade som projekt hösten 2013 för att skapa nya jobb.

– Vi var 25 till 30 i gruppen. Flera hade jobbat över 30 år på fabriken. Vi träffades, lärde känna varandra och pratade om hur vi skulle få fram jobb. Vi frågade oss vad vi skulle kunna sälja som generade pengar, säger Therese Metz.

Lånade gräsklippare

Svaret blev att satsa på enklare sysselsättningar som att städa, laga cyklar och tvätta bilar. Första idén man provade var att klippa gräsmattor.

– Vi lånade en gräsklippare och erbjöd oss att klippa gräset hos grannar. Sen lånade vi ett släp för att kunna transportera gräsklipparen och nå ut till fler, berättar Therese Metz.

Gensvaret blev genast stort.

– Vi blev förvånade över hur många det var som vill stötta oss och som ville köpa tjänster av oss, säger Therese Metz.

Våren 2014 kunde Fixarna anställa den första personen.

– Han hade aldrig haft någon anställning tidigare. Han tog kort på röjsåg och motorsåg. Det är något som verkligen behövs här ute. Det var svårt att ta kortet och han kuggade flera gånger. Men när han klarat det så firade vi med tårta och tänkte att nu klarar vi allt!

Driver mack, butik och café

Efter det har Fixarna även tagit över en nedläggningshotad bensinmack, en närbutik och ett 50-talskafé.

– Vi har sju anställda och omsätter omkring fem miljoner kronor per år. Åtminstone 50 personer har haft sysselsättning genom oss och runt 20 personer en anställning. Det är oerhört värdefullt att ha en referens att visa upp om du varit arbetslös ett längre tag för att kunna gå vidare på arbetsmarknaden.

Projektet fick stöd från Leader Gästrikebygden under 2013 men drivs idag utan offentliga medel på samma villkor som ett konventionellt företag.

– Det vi gör är jätteviktigt för bygden. Inte bara i direkta arbeten utan även för servicen och det sociala livet. Vi möjliggör att man kan bo kvar här även som äldre eller ensam. Vi skottar undan snö, levererar matlådor och vi finns här att prata med.

Text: Tobias Malmberg
Foto: Elin Bogren

Mer information

Namn: Arbetskooperativet Fixarna i Hambrunge ekonomisk förening

Ägare av företaget: Arbetskooperativet Fixarna i Hambrunge

Beviljad EU-medel ur: Landsbygdsfonden

Tidsperiod: Projektet genomfördes under 2013

Webbplats: www.fixarnahambrunge.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Se fler innovativa projekt som nominerats till Ullbaggen Länk till annan webbplats.

Publicerades