Landsbygdsnätverket
Glasets Hus i Limmared

Glasets hus lyfte Limmared

2009 pekade det mest nedåt för orten Limmared. Men tack vare ett stort lokalt engagemang etablerades Glasets Hus vilket ledde till arbetstillfällen, en blomstrande turistnäring och framför allt – en ny framtidstro.

Minskande befolkning, allt sämre service, tomma butikslokaler.

Limmared, den gamla glasbruksorten i Västra Götaland, hade brottats med glesbygdsproblem ända sedan 60-talet. Men för några år sedan mobiliserade lokalbefolkningen och bestämde sig för att göra något åt saken. Två förstudier genomfördes med stöd från Leader under 2009 och 2010 och de ledde så småningom fram till satsningen på Glasets Hus, där man vill lyfta fram ortens historia med Sveriges äldsta igångvarande glasbruk.

– Det var ett jättestort intresse från byborna som bidrog med sammanlagt 15 000 volontärtimmar. Samtidigt kunde vi använda oss av lokala entreprenörer som ställde upp och gjorde arbetet för exceptionellt låga priser, berättar Kjell Svensson, tidigare vd på glasbruket och den som fungerade som projektledare.

Slog ”fel”

I juni 2012 invigdes Glasets Hus och framgången kom nästan omedelbart.

– Tanken från början var att genomföra det i lite mindre skala, med att ställa ut en glassamling som hembygdsföreningen hade, sälja kaffe och bullar och visa upp glashyttan. Men det slog fel, för det här har bara vuxit. Idag har vi 60 000 till 70 000 besökare per år, omsätter 10 miljoner och vi har tolv årsanställda och 140 volontärer som på ett eller annat sätt är med och jobbar ideellt, berättar Kjell Svensson.

På Glasets Hus finns idag kafé, restaurang, en vinterträdgård, museum och en glashytta med två glaskonstnärer som blåser glas som sedan säljs. Dessutom har man en konferensverksamhet och en utställningshall och huset fungerar som vänthall för de som ska med tåg och buss. Just nu bygger man också upp Barnens glasrike, tillsammans med Målerås Glasbruk. Det är ett projekt i mångmiljonklassen.

Fler företag på gång

Framgången för Glasets Hus har lyft orten Limmared. Idag står inte längre några butiker tomma, tvärtom om har nya företag etablerats tack vare tillströmningen av turister.

Framgångsfaktorerna har varit flera, menar Kjell Svensson.

– Att vi fick med flera intressenter på tåget från början, att vi hade en vision om vad vi ville och, ursäkta att jag säger det, att man har en kvalificerad ledare som håller ihop det.

Text: Tobias Malmberg
Foto: Jonas Ingman, Christer Seldevall

Mer information

Namn: Glasets Hus

Ägare av företaget: Tranemo kommun äger anläggningen som drivs av föreningen Kultur 1740

Kontaktpersoner: Kjell Svensson, tel: 070-542 73 55

Start- och slutdatum för satsningen: Två förstudier genomfördes under 2009 och 2010.

Webbplats: www.glasetshuslimmared.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Se fler innovativa projekt som nominerats till Ullbaggen Länk till annan webbplats.

Publicerades