Landsbygdsnätverket
Fossilfritt 13 Skea gård nr 1

Hållbart lantbruk med biogas och solceller

Charlotte Norrman-Oredsson och hennes man Glenn Oredsson på Skea gård utanför Hässleholm strävar efter att skapa ett ekologiskt hållbart, energisnålt och kretsloppsbaserat lantbruk baserat på lokala råvaror.

När Charlotte Norrman-Oredsson och hennes man Glenn Oredsson tog över Skea gård utanför Hässleholm var det en traditionell mjölkgård. Sedan dess har paret ställt om till ekologisk odling samt ekologisk äggproduktion.

Fossilfri 13 skea gård nr 2

Filosofin är att skapa ett ekologiskt hållbart, energisnålt och kretsloppsbaserat lantbruk baserat på lokala råvaror. 2010 byggde de en egen biogasanläggning som idag värmer ett kommunalt boende och byggnaderna på gården och därefter har de också investerat i solceller på hönshusen som används till elbehovet i driften. Samtliga fordon på gården körs med biodiesel.

Vad gick bra?

Fossilfritt 13 skea gård nr 3

 – Tekniskt sett har det fungerat väldigt väl. Idag har vi ett samarbete med en närliggande gård som bedriver ekologisk mjölkproduktion. Ur gödslet utvinner vi värme och biogödslet sprids sedan på åkrarna.

Vad gick mindre bra?

– Regelmässigt har det varit ganska komplicerat och det har förhindrat oss från att öka produktionen av biogas, vilket vi egentligen hade velat.

– Jag tror att fler skulle satsa som vi...

– ...om det fanns långsiktiga politiska förutsättningar. Jag skulle önska att riksdagens alla partier gemensamt enades om en 20-årig strategi för att få till en kraftfull och långsiktig miljöpolitik.

FAKTA

Verksamhet: Ekologisk växtodling, äggproduktion, skogsbruk
Arial: 300 hektar totalt. 125 hektar åker, 125 hektar skog och resten betesmark
Antal anställda: Paret Oredsson jobbar båda heltid på gården och köper in tjänster när det behövs
Energiproduktion: Totalt mellan 500 000 och 600 000 kWh per år, varav solcellerna står för cirka 70 000 till 80 000 kWh.
Investeringskostnad: Biogasen 6 miljoner kronor, solcellsanläggningen 1,2 miljoner kronor
Kontaktperson:
Charlotte Norrman-Oredsson, info@skeagard.se, 0708-52 52 58

Publicerades