Landsbygdsnätverket
Politikerbesök Kalsvik

Framgångskonceptet för småländska Kalvsvik lockar även politiker till byn. Foto: Kjell-Erik Sagebrant

Konstruktivitet och engagemang ger framgång i Kalvsvik

Ett envetet engagemang bland invånarna och en ständig vilja att komma med konstruktiva lösningar. Ungefär så ser framgångsreceptet för småländska Kalvsvik ut. Byn med 600 invånare har idag god basservice och stora planer för framtiden.

Skola, förskola, lanthandel, ett rikt förenings- och företagsliv, ungdomsverksamhet, en nybyggd multiarena, fredagspub och sommarkafé. Kalvsvik, två mil söder om Växjö, är en levande by med stark framtidstro.

Kjell-Erik Sagenbrant, ordförande i bygdegårdsföreningen, säger att förklaringen är inställningen bland invånarna, en övertygelse om att engagemang och kreativt arbete lönar sig.

– Det är svårt att sätta fingret på, men jag tycker att det finns en speciell anda i byn. Vi gnäller inte och ställer krav utan har alltid en konstruktiv hållning och försöker hitta lösningar. Om vi exempelvis bjuder in kommunen så ser vi alltid till att ha en konkret plan som vi kan presentera. Då blir vi också konstruktivt bemötta och kan hitta en väg framåt, förklarar han.

Skola med 30 elever

Bygdegårdsföreningen, bildad för drygt 30 år sedan, har blivit lokomotivet som leder utvecklingen i byn tillsammans med sockenrådet som är den sammanhållande föreningen. Engagemanget och viljan till ideellt arbete är stort bland invånarna, och det har gett resultat i form av en grundläggande service. Mycket kretsar kring bygdegården mitt i byn, där också skolan med 30 elever är inhyst.

– Att vi har kvar vår skola och barnomsorg är helt centralt eftersom det gör att barnfamiljer kan tänka sig att flytta hit. Kommunen hyr av oss och det ger oss i föreningen en stabil ekonomi som innebär att vi kan göra nya satsningar och fortsätta utveckla samhället, säger Kjell-Erik Sagebrant.

Byggplats i Kalvsvik

Multiarena i våras

En av de senare satsningarna är den multiarena som färdigställdes i våras. Där finns en plan för basket och ishockey, en boulebana samt ett utegym med klättervägg. Anläggningen som är öppen dygnet runt har finansierats med pengar ur Landsbygdsprogrammet.

– Vårt nästa stora projekt är en satsning på ungdomsverksamheten i byn. Tanken är att bygga ut bygdegården med 180 kvadratmeter där ungdomarna i byn ska kunna träffas, fika, spela pingis eller bara umgås. Hela projektet kommer kosta tre miljoner. Finansieringen är inte klar, men vi har förhoppningar om att få stöd från allmänna arvsfonden, berättar Kjell-Erik Sagebrant.

Vad har du för tips till andra som vill utveckla sin bygd?

– Hamna inte i en offerroll, gå inte till kommunfolket och gnäll utan presentera en färdig plan: detta vill vi göra! Kan ni hjälpa oss? Sedan måste man vara beredd att lägga ned eget ideellt arbete också. Det ger ett förtroende hos kommunen och andra viktiga aktörer.

Text: Jakob Hydén

Kalsviks multiarena

Foto: Kjell-Erik Sagebrant

Publicerades