Landsbygdsnätverket
Bild på olika tapasrätter lagade på fisk.

Olika tapas (smårätter) av fisk från Gotland. Bild från bloggen: Fisk och fiskmat Gotland.

Lyckad informationskampanj om fisk från Gotland

Stekt flundra, ugnsbakad piggvar eller picklad skarpsill? Under seklernas gång har fisket utmed kusten alltid varit ett komplement till jordbruket på Gotland. Hur såg fisket ut förr och hur ser det ut idag? Vilka fiskarter fiskas? Går det att köpa lokalt fångad fisk? Och vad ska man laga för rätter? Om allt detta går det att läsa i den nya skriften "Fisk från Gotland – hållbart och smart".

Riina Noodapera

Riina Noodapera.

– Vi vill berätta om fiskets historia, om lokalt fiske idag och vad det finns för fisk att fiska och äta här! berättar Riina Noodapera, projektledare vid Hushållningssällskapet Gotland.

”Fisk från Gotland – hållbart och smart” har tagits fram i samverkan mellan aktörer inom yrkesfiske, sportfiske, husbehovsfiske och vattenbruk på Gotland. Det är Hushållningssällskapet Gotland som fått projektmedel via EU-finansierade Leader Gute för satsningen Fiskguide Gotland där det bland annat har ingått att ta fram ett informationsmaterial vänt mot konsumenter. Målet för satsningen är att bidra till ökad konsumtion av sjömat.

– Det finns ett stort behov av konsumentinformation kring inhemsk fisk. Många vet inte ens om att det finns lokala råvaror och produkter som alternativ. I skriften lyfter vi fram de vanligaste arterna som fiskas på Gotland. Här beskrivs också säsongsvariationer och det finns gott om tips och recept, med mera, säger Riina.

Informationsmaterialet färdigställdes 2020.

Allan Pettersson

Allan Pettersson.

– Pandemin har gjort att många fått upp ögonen för lokal produktion av mat i hela Sverige vilket även varit till fördel för fisk från Gotland, fortsätter hon. ICA Maxi och Stora Coop tog in färsk fisk från Gotland förra sommaren. Det var flundra och tillskuren piggvar samt både färdigstekt och fryst idburgare.

En av de personer som arbetat i projektet med att göra research och sammanställa text och bilder är Allan Pettersson.

– På ett eller annat vis har jag jobbat med fiske i hela mitt liv som husbehovsfiskare här på Gotland. Jag har fiskat med nät och lagat mat på fisk. I arbetet med ”Fisk från Gotland – hållbart och smart” har jag bidragit med fackmannainput, fotografier, varit med och bearbetat texter, med mera, säger Allan.

För Allan har inte minst tillredningen av fisken varit en viktig del att lyfta fram.

– Vi behöver lära våra unga, nya generationer att ta tillvara på fisk. De flesta känner idag bara igen norskodlad lax och torskrygg. Folk har tappat kunskapen om hur man tar till vara fisk från grunden och det är synd för då missar man mat som är både nyttig och har fin smak. Att handla vår lokala fisk är också ett sätt att stödja det småskaliga kustnära fisket. Jag anser att det är viktigt att inte minst vi på Gotland själva väljer fisken som vi fiskar här omkring.

”Fisk från Gotland – hållbart och smart” har fått ett bra mottagande. Den finns både i tryckt version på svenska och engelska, samt tillgänglig via webben (se faktaruta).

– Vi har absolut fått positivt gehör! Broschyren delas ut i försäljningssammanhang och den finns utlagd i butiker på ön. Vi möts av respons som: Oj, vad trevligt! Konsumenterna upplever att det finns mycket att läsa, många trevliga receptförslag och annan information om fisk som man kanske saknat, säger Riina.

Allan avslutar med att dela med sig av sina egna personliga fiskfavoriter.

– Sik ligger nog i toppen. Det finns fem olika arter av sik och den som finns runt Gotland väger upp till ett par kilo. Jag äter gärna kall kokt sik med en god sås till! Abborre är en annan favorit. Om jag någon gång skulle bjuda kungen på middag så skulle jag servera stekt abborre; den ska vara dagsfärsk, man panerar den med lite skorpmjöl och när man steker den i stekpannan ska den ”krulla” sig, säger han.

Mer information


Webbplats med information om Fisk från Gotland. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Scrolla nedåt i flödet på sidan så hittar du länken till foldern Fisk från Gotland - Hållbart och smart.

Publicerades