Landsbygdsnätverket
Kent Johansson

Handlaren Kent Johansson ser nya möjligheter att utöka servicen till hela samhället i och med att befolkningen ökar i Hedekas. Foto: Privat

Nyanlända välkommet tillskott i Hedekas

I bohuslänska Hedekas har tillskottet av nyanlända medfört ett positivt uppsving för samhället och nya möjligheter för byns handlare.

Kerstin Carlsson

I Hedekas finns förutom en affär också en skola, ett serviceboende och ett antal företag. Sedan tidigt 90-tal har befolkningen dock minskat och för ett par år sedan stod flera lägenheter tomma på orten. När Munkedals kommun skulle hitta boende till nyanlända i samband med flyktingkrisen 2015 så blev Hedekas en lösning.

Det har bidragit till att vitalisera byn, säger Kerstin Carlsson, projektledare för Leaderprojektet Steget Före som arbetar med att integrera nyanlända i samhället.

– SFI förlades här i byn och vi har jobbat väldigt aktivt med bland annat praktikplatser. Byborna och företagarna har varit väldigt engagerade och positiva. Jag tror att de känner att de jobbar för sin bygd och att detta är en unik möjlighet för byn, säger hon.

Stort engagemang

Handlaren Kent Johansson håller med.

– De nyanlända har betytt mycket, lägenheter som tidigare stod tomma är ny uthyrda och det betyder förstås mycket för byn och skolan. Här har varit ett otroligt engagemang på orten när man har ordnat språkkaféer och annat för att folk ska träffas och lära känna varandra.

Med knappt 400 invånare i tätorten och ytterligare några hundratal i den omgivande landsbygden är underlaget för Handlar'n i Hedekas begränsat. De runt 70 nyanlända som nu bor i byn innebär förstås att den potentiella kundkretsen för butiken utökas. Det är något Kent Johansson och hans anställda jobbar på.

– Jag har varit på mina leverantörer och försöker lösa så att jag kan ta in nya varor som de efterfrågar, men det har hittills varit ganska trögt. Men jag tycker det är väldigt positivt att de har kommit hit och ju längre de är här, desto mer kommer de in i samhället. Så jag ser väldigt positivt på framtiden, säger Kent Johansson.

”Flera ben”

Under de snart sju år som han har drivit butiken har han visat att man kan komma långt genom att tänka nytt och våga testa. Butiken är idag ombud för systembolaget och här kan man göra enklare bank- och postärenden och hämta paket från Schenker, Posten och DHL. Dessutom finns här en manuell charkdisk, cateringverksamhet med dagens lunch och en liten fikahörna.

– Om man ska klara sig på en butik av det här slaget så måste man ha flera ben. Det räcker inte med två, det måste vara många. Sedan gäller det att nischa sig, det är därför vi exempelvis har valt att satsa på en öppen charkdisk. Men utan rätt personal hade det aldrig gått, det är a och o, säger Kent Johansson.

Text: Jakob Hydén

Foto: Handlar'n i Hedekas
Foto Kerstin Carlsson: Privat

Vilka fonder har finansierat?

Steget före har fått stöd från:

  • Europeiska socialfonden – lokal ledd utveckling

Publicerades