Landsbygdsnätverket

Samverkan ger framgång i Mörrum

Samverkan är nyckeln till framgång. Det menar Kim Kullberg som driver Mörrum River Hotel.
– Vi ser inte de andra som konkurrenter, snarare samarbetspartners, säger han.

Kim Kullberg och sambon Michelle Hansson tog i augusti i fjol över hotellet som ligger alldeles intill Mörrumsån. Den första tiden har fokus legat på att underhålla de samarbeten som finns sedan tidigare. Och att se över möjligheterna att starta nya.

– Vi har ett tätt samarbete med Sveaskog och har i princip daglig kontakt om fiskekortsförsäljning, bokningar eller annat som handlar om att hjälpas åt och tillsammans locka folk till Mörrum. För oss som relativt små företagare än detta med kontakter jätteviktigt, säger Kim Kullberg.

Förutom samarbetet med Kronolaxfisket och Sveaskog så samverkar hotellet med företaget Ursulas äventyr som bland annat anordnar paddling i forsen och klättring i de natursköna omgivningarna. Ett första möte med kommunen är inplanerat, mest för att sondera möjligheterna till någon form av samverkan. Dessutom arbetar man ihop med golfbanorna i Karlshamn och Sölvesborg och erbjuder tillsammans med dem olika paket.

"Vi måste hjälpas åt"

– Om någon frågar efter ett bra boende så vill vi så klart att man ska hänvisa till oss. Laxfisket är ju världsberömt, men vi måste alla hjälpas åt och samarbeta för att bli så attraktiva som möjligt. Vi ser inte de andra som konkurrenter, snarare samarbetspartners, säger Kim Kullberg.

I hotellets restaurang har man valt att satsa på närproducerat. Det lokala rosteriet levererar kaffet, grannbageriet står för brödet och kött och grönsaker kommer från olika närbelägna gårdar. Att samarbeta med andra lokala företagare är något paret ägnade sig åt även under de sex år då de drev hotell på Österlen. Under de åren byggde man upp ett nätverk av partners och det är på ett liknande sätt man nu tänker sig att driva Mörrum River Hotel.

Fastnade för läget

Att de valde att flytta från Skåne till Blekinge och ta över Mörrum River Hotel hade flera anledningar. Hotellbyggnaden – ett gammalt ombyggt rökeri – var en av dem. Här har man 18 rum och dessutom en väl tilltagen samlingslokal med plats för bröllop, konferenser eller olika sorters föreställningar.

– Byggnaden i sig är fantastisk, men i första hand var det läget vi fastnade för. Hotellet ligger ju precis intill ån och miljön här är unik med sitt världsberömda fiske och fantastiska natur. Vi kände att här fanns en fantastisk potential att bygga upp en fin verksamhet, till gagn både för turister och för lokalbefolkning.

Text: Jakob Hydén
Foto: Kim Kullberg och Michelle Hansson

Publicerades