Landsbygdsnätverket
Tanka

Byalaget kunde med stöd från kommunen köpa loss den nedlagda macken och öppna den åter. Här premiärtankar landshövding Kenneth Johansson på den nya macken. Foto CG Salomonsson

Stormöte och ett gott samarbete vände trenden i Fagerås

Ny dragning av både Europaväg 45 och Riksväg 61 för 18 år sedan blev starten för en dyster utveckling i värmländska Fagerås. Butikerna stängde och servicen försämrades. Men tack vare ett ovanligt aktivt byalag, engagerade föreningar och en välvillig kommunledning har trenden kunnat vändas.

En gång i tiden fanns det tre butiker, fem bensinstationer, post, bank och allehanda service i Fagerås i Kils kommun. Som i många andra småorter försämrades servicen under 80- och 90-talet och när de stora vägarna fick nya dragningar utanför byn så accelererade nedgången.

– Inrättningarna dog en efter en och till slut fanns det ingenting kvar. Men människorna fanns ju kvar och alla föreningarna. Det fanns också en stor vilja att göra någonting för byn, berättar Johnny Olsson från Fagerås byalag.

Det skulle dock dröja till 2011 innan det började hända saker på allvar. Det var då byalaget startades.

– Vi kallade till ett stormöte och folk fick rösta om vad som var mest angeläget. Många ville då att macken skulle öppna igen och ha både restaurang och butik. Annat som kom upp på agendan under stormötet var en ny idrottsplan, en motionsslinga med belysning och en ny bussterminal, berättar Johnny Olsson.

Restauranglokalen renoverades

Mat

Foto Mickan Thor

Idag är det mesta förverkligat. Med stöd från kommunen kunde den nedlagda macken köpas loss och öppnas igen. Restauranglokalen renoverades av ideella krafter och där huserar numera en pizzeria och planen är att butiken snart åter ska vara i drift.

Motionsslingan och hockeyplanen är invigda och bussterminalen färdigbyggd efter ett effektivt lobbyarbete riktat framför allt mot Värmlandstrafiken.

 Stöd från hela byn och från kommunen

– Jag tror att vår framgång framför allt beror på att vi har haft ett så brett stöd från hela byn. Byalaget har haft medlemmar från byns alla föreningar så vi har haft en bred gemensam kunskap och dessutom ovärderliga kontakter, menar Johnny Olsson.

En annan framgångsfaktor är de många lokala företag som helhjärtat har ställt upp som sponsorer i byns förändringsarbete. Men Johnny Olsson lyfter också fram kommunens avgörande roll, inte minst som finansiär.

Rollator

Foto Mickan Thor

Vill bygga ett äldreboende

– Inledningsvis fick vi en miljon kronor i bidrag och det har så klart varit en nyckel. Men de har också stöttat och hjälpt till med annat, till exempel ansökningar av olika slag. Utan det samarbetet hade vi aldrig kommit i mål.

Nu blickar byalaget framåt. Planen är att bilda ett utvecklingsbolag och förhoppningsvis kunna bygga både hyreslägenheter och ett äldreboende i framtiden. Byn saknar inte visioner. Inte heller jävlar anamma.

– Vi är ju värmlänningar. Då ger man sig inte i första taget.

Text: Jakob Hydén

Det här är den tionde artikeln artikeln med goda serviceexempel. Övriga artiklar finner du på vår samlingssida med serviceexempel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerades