Landsbygdsnätverket
Amanda Forsberg, Therese Hallberg och Malin Lindmark på "Malin i Ratan".

Amanda Forsberg, Therese Hallberg och Malin Lindmark på "Malin i Ratan".

Tvålintresset ledde till blomstrande företag

Att tillverka ekologiska hantverkstvålar var först en hobby för Malin Lindmark. Men intresset och efterfrågan hos kunderna gjorde att hon för 1,5 år sedan sade upp sig och satsade fullt ut. Idag har hon byggt upp en blomstrande verksamhet i byn Ratan i Västerbotten.

Nominerad på kategorin Nya affärsmöjligheter på landsbygder

Malin Lindmark är utbildad naturvetare och har alltid haft ett intresse för miljöfrågor. Samtidigt har hon länge fascinerats av olika hantverksmetoder. Kanske var det därför inte så konstigt att hon redan för 15 år sedan fastnade för konsten att tillverka egen tvål, med gamla beprövade metoder men med nya och ekologiska råvaror.

– Jag har alltid gillat att skapa från grunden och i tvåltillverkningen fick jag nytta av mina olika intressen. Jag skapade varumärket Malin i Ratan, men länge hade jag bara tillverkningen som ett projekt vid sidan om mitt andra jobb, berättar Malin Lindmark.

 

För två år sedan utlyste handelskammaren i Västerbotten en tävling, Malin Lindmark fick folkets röst och vann ett aktiebolag. Kort därefter beviljades hon bidrag från Landsbygdsprogrammet och kunde satsa på en egen lokal med plats för försäljning, lager, orderhantering och personalutrymmen. Hon sade upp sig och satsade allt på sitt företag.

Kunder i Sverige och Norden

Idag har hon två halvtidsanställda och dessutom fyra feriearbetande ungdomar under sommaren. Försäljningen sker i den egna butiken, hos flertalet återförsäljare och inte minst på webben. Kunderna finns främst i Sverige men även i exempelvis Danmark och Finland.

– Fler och fler intresserar sig för det ekologiska, zero waste och kemikaliebantning och inser fördelarna med en äkta hantverksmässigt tillverkad tvål jämfört med industritillverkad tvål med massa uttorkande ämnen tillsatta. Sedan tror jag att framgången till stor del handlar om att jag har en nära kontakt med mina kunder. Ett företag med miljöfokus som drivs av en kvinnlig entreprenör på landsbygden ger ett stort förtroende, säger Malin Lindmark.

Vill flytta tillverkningen

Nu planerar hon för ytterligare investeringar vilket ska göra det möjligt att även flytta tillverkningen till de nya lokalerna – idag sker den hemma i den egna källaren. Kunderna fortsätter att strömma till och nyligen nominerades en av hennes tvålar till priset som bästa produkt vid Organic Beauty Awards.

– Det är roligt att kunna bidra till bygden och turismutvecklingen. Dessutom är det superintressant med tvåltillverkning. Man kan få så väldigt många olika produkter med olika egenskaper genom att kombinera olika ingredienser. Det är superkul att testa sig fram och sedan, förhoppningsvis, få till det där perfekta receptet!

Fakta: Malin i Ratan

Projektägare: Malin i Ratan AB
Kontaktperson: Malin Lindmark
Tidsperiod: December 2018 - december 2020
Beviljad EU-medel ur: Landsbygdsprogrammet
Se alla Ullbaggenominerade projekt 2019 här

Publicerades