Landsbygdsnätverket
 Foto: Emilia Bergmark Jiménez.

Varannan yrkesverksam svensk kan tänka sig att jobba i de gröna eller blå näringarna, enligt undersökningen. Foto: Emilia Bergmark Jiménez.

Varannan svensk vill jobba inom gröna näringar

Varannan yrkesverksam person i Sverige kan tänka sig att byta karriär för att satsa på något inom de gröna eller blåa näringarna. Det visar en undersökning som Landsbygdsnätverket gjort i samarbete med LRF och Hela Sverige.

Sofia Björnsson. Foto: Mickan Thor

Sofia Björnsson. Foto: Mickan Thor.

Josefin Heed.

Josefin Heed.

Undersökningen genomfördes via Norstats rullande webbus under perioden 28 januari till 6 februari 2019 och cirka tusen personer deltog i undersökningen.

På frågan ”Skulle du kunna tänka dig att jobba med något inom jordbruk, trädgård, fiske eller skogsbruk” svarar 55 procent av de tillfrågade ja eller kanske. Den mest populära kategorin är trädgård, som 15 procent av de tillfrågade kan tänka sig att byta till.

- Jag är positivt överraskad av att så många kan tänka sig att växla yrke till de gröna näringarna. Nu gäller det att vi i branschen fokuserar på strategier att ta vara på den här potentialen. Mycket görs redan då det gröna näringslivet skapar det allt fler efterfrågar, hållbara och miljövänliga tjänster och produkter, säger Sofia Björnsson på LRF.

- Fler verksamma inom olika former av gröna och blåa näringar är en viktig pusselbit för att använda våra landsbygders potential till fullo, därför är det glädjande att se att det finns ett intresse, säger Josefin Heed på Hela Sverige.

Den största anledningen till att de som vill växla yrke inte tagit steget är att de är tillräckligt nöjda med sin nuvarande sysselsättning. Andra skäl som spelar in i beslutet är att man tycker att lönenivån eller avkastningen är för låg, att det krävs utbildning som man inte anser att man har möjlighet att skaffa sig samt att det känns osäkert.

En ytterligare anledning till att man inte satsar är att man inte har det kapital som krävs för att starta verksamheten.

Rapport: Yrkesbytare till gröna och blå näringar Pdf, 391.6 kB, öppnas i nytt fönster.

Publicerades