Landsbygdsnätverket

Foto: Christer Johansson

Att mäta är att veta

Projektet tar fram ett hjälpmedel för att avgöra skördetid och skördemängd av äpple och vindruvor.

 - Vi tar fram ett beslutsstödsystem för frukt- och bärodling. Odlaren får ett beslutsverktyg till datorn, paddan eller telefonen, som anger när det är rätt tid att göra olika åtgärder i odlingen, säger Christina Skjöldebrand, projektledare.

Utifrån väder, vind, temperatur och jordprover förutses den bästa tidpunkten för skörd och den mängd som kan skördas. Genom mätningar får man ett bättre underlag för beslut än om det görs manuellt, och Artificiell intelligens (AI) sätter ihop alla mätvärden till förslag på åtgärder med hög precision. I nästa steg i utvecklingen ska systemet också kunna hantera växternas behov av näring och skydd mot sjukdomar och skadegörare. Det gör odlingen mer effektiv, uthållig och lönsam.

 - I framtiden vill vi kunna förutsäga det bästa användningsområdet för en viss skördeprodukt, till exempel om frukten eller bären är bäst att säljas direkt eller lagras, göra must eller saft av eller frysa för smoothies.

Minskat matsvinn

Christina berättar att förhoppningen är att involvera hela värdekedjan på sikt. Då blir det möjligt att utgå från vad kunden önskar och se till att odla fram precis det. Det kommer att bidra till minskat matsvinn.

 - Den första odlingssäsongen 2019 handlade mycket om att sätta samman mätteknik och testa sensorer men i år kör vi i skarpt läge. Vi är mycket ute och tar prover, kollar att sensorerna mäter rätt och försöker få kopplingen till AI-verktyget på plats. Så det är spännande och intensivt just nu, säger Christina leende.

Fallstudie och insamlande av data

I projektet används äpplen och vindruvor som fallstudier. Data samlas in från äppelodlingar och vinodlingar utanför Lund i Skåne. Flera odlare intervjuas om sina behov, så att beslutsstödet kan anpassas efter odlarnas önskemål. I nästa steg kan systemet anpassas till hallon och jordgubbar för att senare kunna utvidgas till all frilandsodling av frukt, bär och grönsaker.

 - Det som kvarstår i projektet är att sätta samman de olika delarna till en arbetande enhet; biologisk provtagning i fält, väderstation, sensormätningar och det generade AI innehållet. Det kommer vi jobba väldigt mycket med under kommande år, avslutar Christina.

Text: Lisa Germundsson

FAKTA

Projekt: IoT och artificiell intelligens för att öka konkurrenskraften i svensk frukt- och vinproduktion - världsnyhet i branschen
Projektägare:
CFB Creative Future Business AB
Budget: 4 miljoner kronor
Kontakt: Christina Skjöldebrand, 070-6282578

Här kan du läsa mer om projekten: Godkända innovationsprojekt - EIP-Agri
Här kan du läsa mer om andra EIP-projekt inom EU: Projects Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerades