Landsbygdsnätverket
Ragni Andersson har grå tröja, svart kavaj och glasögon

Foto Josephine Berggren

Hallå där Ragni Andersson

Du jobbar som rådgivare på Landsbygdsnätverkets innovationssupport med allt som har med innovationsstödet EIP-Agri att göra. Vad är det vanligaste som kommer upp när sökande kontaktar dig?

– Många undrar till exempel hur mycket pengar man kan söka, och hur länge man behöver vänta innan man får besked.

Du har teknik och energi som ditt specialområde. Är det många som är intresserade av just de delarna?
– Ja så är det. Innovationer behöver inte handla om teknik, men ändå ser verkligenheten ut så; det är väldigt många teknikprojekt. Och den pågående energiomställningen i jordbruket - liksom samhället i övrigt - genererar såklart många idéer inom energiområdet, som kan bli innovationsprojekt.

När ska man kontakta dig för att få störst nytta av din kunskap?
– Redan på idéstadiet kan man kontakta mig. Jag har ju gjort samma typ av ”projektresa” själv för några år sedan, så jag har en hel del tips om hur man kan lägga upp arbetet med gruppbildning, projektplanering och ansökningsprocessen.

­– Det går också bra att kontakta mig efter att Jordbruksverket har gett besked om bifall, eller avslag, och under projektets gång.

Vad skulle du säga är de största utmaningarna i din roll? Och vad är det bästa?
– Att hjälpa och stötta den som är frustrerad efter att ha fått besked om avslag kan vara utmanande. Då brukar jag att uppmuntra den sökande att noga ta reda på vilka svaga punkter Jordbruksverket fann i ansökan, och tänka igenom vad som faktiskt går att förbättra. Jag brukar uppmana många att nya tag, vässa sin ansökan och skicka in den igen.

– Det bästa är nog att det är ett väldigt tacksamt uppdrag. Många är både förvånade och glada över att de kan få någon att bolla med, helt kostnadsfritt.

Vad har du för medskick till dem som är på gång eller funderar på att skriva en ansökan?
– Ta hjälp av oss i innovationssupporten. Logga in i e-tjänsten och gå igenom hela ansökningsformuläret redan på tidigt stadium, så du har koll på allt som ska besvaras innan du börjar skriva. Sätt dig in i budgetdokumentet och använd det även som en mall för din projektplan.

Innovationssupporten består av personer med olika kompetenser och bakgrunder. Du väljer själv vem av dem du vill kontakta. De kan alla svara på allmänna frågor om innovationsstödet EIP-Agri. Nedan ser du vilka specifika områden de har hand om.

Animalieproduktion och övrigt
Inger Pehrson
Palustre AB, Holm, Halmstad
070-820 33 12

Teknik och energi
Ragni Andersson
Agrigera, Jönköping
070-349 12 63

Lisa Germundsson

Trädgårdsnäring
Lisa Blix Germundsson
SLU, Alnarp
072-217 47 61

Växtodling
Nilla Nilsdotter-Linde
SLU, Uppsala
070-662 74 05

Publicerades