Landsbygdsnätverket
Filmfestivalaffisch med en traktor på.

Lantbrukets filmfestival – se filmerna i efterhand

Popcornen är uppätna och den livesända Lantbrukets filmfestival är över för denna gång. Men för dig som vill ta del av utbudet finns det chans att se filmerna i efterhand.

I år visades tolv filmer från olika aktörer i Sverige. På plats fanns även en expertpanel bestående av lantbrukare och sakkunniga för att diskutera miljöåtgärderna i filmerna och besvara frågor från publiken. Emma Svensson, samordnare vid Landsbygdsnätverkets kansli och vid Jordbruksverket, var en av dem som medverkade i samtalspanelen.

– En av Landsbygdsnätverkets uppgifter är att sprida information om hur EU:s pengar kan användas, både för att öka anslutningen till stöden och nå målen Sverige har satt upp i den strategiska planen för den gemensamma jordbrukspolitiken. Vi har också uppdraget att öka allmänhetens kunskap om hur pengar från EU används, berättar hon.

Flera av filmerna på festivalen bidrar till informationsspridning, antingen genom att de beskriver fördelar med att söka en viss miljöersättning eller att filmen är en del av ett EU‑finansierat projekt.

– En fråga som lyftes i slutet av festivalen var hur vi kan öka spridning och diskussion kring alla de filmer som redan finns, vi kanske inte alltid behöver nya filmer utan öka användningen av det som redan är framtaget. Ett exempel på hur vi kan återanvända filmer är att Jordbruksverket gjorde en kortversion av filmen Ersättning för ett hållbart lantbruk, och har använt den i marknadsföring av stöden inför SAM ansökan, fortsätter Emma.

Lantbrukets filmfestival 2024

Tolv filmer. Tre teman: åtgärder för renare vatten, biologisk mångfald, samt teknik och innovation. >> Se filmerna. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerades