Foto Amanda Falkman Bildbyrå Frkn Falkman AB
Landsbygdsnätverket spelar en central roll i utvecklingen av lantbrukets kunskaps- och innovationssystem, AKIS. Jordbruksverkets nya utvärdering visar att nätverket bidrar till att samordna, sprida kunskap och identifiera behov inom sektorn. Samtidigt pekar rapporten på vissa utmaningar, såsom behovet av bättre uppföljning och en mer effektiv samverkan med andra initiativ.
Landsbygdsnätverket har en viktig funktion i att identifiera lantbrukssektorns behov och skapa underlag för strategiska beslut. Genom sitt arbete bidrar nätverket till att stärka kunskapsflödet inom sektorn och möjliggör en effektivare användning av de olika stöden som ingår i den strategiska planen.
I Swecos rapport "Utvärdering av stöd till kompetensutveckling, samt strategiska planens bidrag till AKIS" till Jordbruksverket, konstateras att Landsbygdsnätverket arbete fungerar bra.
– Vi ser också i utvärderingen att Landsbygdsnätverket har lyckats väl i sin roll att samordna AKIS i Sverige, säger Maria Adenfelt, seniorkonsult på Sweco och en av rapportförfattarna.
En av de mest uppskattade insatserna är nätverkets arbete med att sprida goda exempel och resultat från pågående initiativ. Genom kunskapsspridning och erfarenhetsutbyte får aktörer inom lantbruket tillgång till praktiska och innovativa lösningar som kan bidra till ett mer hållbart och konkurrenskraftigt jordbruk.
Rapporten pekar på att Landsbygdsnätverket fyller en viktig funktion som komplement till andra satsningar. Eftersom nätverket inte är knutet till en enskild stödform kan de fungera som en sammanhållande kraft mellan olika initiativ och aktörer.
Dessutom driver nätverket analysgrupper inom AKIS och hållbara gröna näringar. Dessa grupper kartlägger behov, bevakar omvärlden och sprider ny kunskap – ett arbete som uppskattas av aktörer inom lantbrukssektorn.
– Nätverket fyller en väldigt viktig funktion just för sitt bidrag till AKIS, säger Maria Adenfelt.
Trots det positiva resultatet identifierar utvärderingen också vissa utmaningar. En av dessa är att nätverkets insatser ibland överlappar med andra initiativ, vilket kan göra det svårare att samordna resurser och insatser på ett effektivt sätt.
– Vi kommer nu kartlägga både aktörer och aktiviteter inom AKIS i Sverige. Vår förhoppning är att detta ska synliggöra och minska överlappning, säger Jennie Cederholm Björklund, som är den samordnare som jobbar med AKIS på Landsbygdsnätverket.
Trots utmaningarna är slutsatsen tydlig. Landsbygdsnätverket är en avgörande aktör för att stärka AKIS i Sverige. Genom sin samordning, behovsinventering och kunskapsspridning bidrar nätverket till att utveckla och modernisera det svenska lantbruket.
Utvärderingen rekommenderar att Landsbygdsnätverket fortsätter sitt arbete med att förbättra den nationella samordningen och informationsspridningen. Genom att minska överlappning med andra initiativ och effektivisera uppföljningen kan nätverket ytterligare stärka sitt bidrag till ett mer kunskapsbaserat och innovativt svenskt lantbruk.
Rapporten som pdf Pdf, 1.4 MB, öppnas i nytt fönster.
I den här rapporten undersöks hur den strategiska planen bidrar till lantbrukets kunskaps- och innovationssystem (AKIS). Rapporten visar att stöd till kompetensutveckling, stöd till samarbete och innovationsstöd inom EIP-Agri bidrar till lärande och innovationsutveckling. Rapporten visar också att Landsbygdsnätverket stärker AKIS genom samordning och behovsinventering. Jordbruksverket rekommenderas bland annat att förbättra möjligheten för uppföljning och att effektivisera handläggningen.
Publicerades