Landsbygdsnätverket
En grupp med personer står i en cirkel och lyssnar på en föreläsare

Foto Jennie Cederholm Björklund

Nyfiken på innovationsgrupper inom EIP-Agri

Hittills i år har 29 projekt blivit prioriterade för stöd för att bilda en innovationsgrupp. Det är fler än tidigare år och en positiv trend som kan ligga till grund för fler innovationsprojekt. Jenny Taylor är näringsutvecklare på Jordbruksverkets avdelning för Jordbruk- och analys och jobbar med innovationsstödet EIP-Agri. Vad beror den positiva trenden på?

Jenny Taylor har blont hår och en svart tröja på sig

Jenny Taylor foto Privat

– Vi har precis gått in i en ny programperiod och det är nog flera som väntat på att vi skulle öppna upp för ansökningar i den nya perioden. Jag tror också att vår och landsbygdsnätverkets satsning på att informera om stödet har bidraget till att söktrycket har ökat. Vi hoppas att intresset för att söka EIP håller i sig!

Kan du säga vad det handlar om för grupper och områden?
– Det är lite blandat faktiskt och det är roligt. Många projekt handlar om att hitta nya lösningar inom växtodling och trädgård men det kommer en del andra projekt också, som till exempel nya livsmedel och projekt kopplade till innovativa sätt att använda möjligheterna med digitalisering och robotteknik.

Kan fler innovationsgrupper bana väg för att fler får till en bra ansökan för att genomföra ett innovationsprojekt senare?
– Så är det säkert! Om fler innovatörer tar fram en ansökan via gruppbildningsstödet så borde möjligheterna öka att få fram innovationsprojekt som får tummen upp av vår externa rådgivande bedömningskommitté, RÅK.

Har du tips till dem som skulle vilja ansöka om att bilda en innovationsgrupp?
– Glöm inte att förklara tydligt vad som är nytt i innovationsidén och vem som förväntas använda resultatet samt vilka effekter det kan få för jordbruk- eller trädgårdssektorn.

Mer information

Vill du läsa mer om stöd för att bilda en innovationsgrupp går du till Jorbruksverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerades