Landsbygdsnätverket
Porträttbilder i kollage på rapportförfattarna Erik Hunter, Lisa Blix Germundsson och Charlotte Norrman

Erik Hunter, Lisa Blix Germundsson och Charlotte Norrman. Foto från vänster: privat foto, Marianne Persson och pressbild Linköpings universitet

Ny rapport: Vad gör innovationsprojekt inom EIP-Agri framgångsrika – och vad kan förbättras?

Jordbruksverket har låtit Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) utvärdera 91 slutrapporterade EIP-Agri-projekt för att få insikter som kan stärka framtida innovationssatsningar inom jordbruk, trädgårds- och rennäring. Rapporten visar att projekten har haft stor betydelse för ökad lönsamhet, konkurrenskraft och teknikutveckling, men också att det finns utmaningar att hantera.

Rapporten, författad av Lisa Blix Germundsson (SLU), Erik Hunter (SLU) och Charlotte Norrman från Linköpings universitet, finns nu klar.

Bland de viktigaste resultaten märks att:

  • Framgångarna är tydliga, särskilt kopplat till ekonomisk utveckling och innovation, men bidragen till andra mål, som förnybar energi och korta livsmedelskedjor, har varit mer begränsade.
  • Tre av fyra projektledare uppnådde eller överträffade sina mål, men större budgetar kan kopplas till svårigheter att nå måluppfyllelse.
  • Marknads- och kundkännedom är avgörande – projekt som har en tydlig bild av sin målgrupp har ofta kortare utvecklingstider och större chans att lyckas.

Rapporten visar också att EIP-Agri-projekt bidrar till en starkare innovationskultur. Deltagarna är nu mer benägna att samarbeta, dela kunskap och driva nya idéer.

Dessa resultat kommer att ligga till grund för framtida prioriteringar och åtgärder för att göra innovationsstödet EIP-Agri ännu bättre.

Rapporten: Utvärdering av slutrapporterade EIP-Agri projekt - Öppen innovation inom jordbruk, trädgård och rennäring

Läs mer i rapporten på Sveriges lantbruksuniversitets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerades