Ida Ljungberg, du är student på Sveriges lantbruksuniversitet, och har varit i Österrike för att göra en fallstudie om generationsskiften där. Varför blev det just Österrike?
– Anledningen till varför jag valde Österrike, är för att enligt statistik från Eurostat har Österrike den yngsta lantbrukarkåren i Europa, vilket skapade en nyfikenhet hos mig.
Vilka utmaningar tycker du är viktigast att lösa utifrån Sveriges perspektiv?
– Jag tycker att man bör fokusera på att få in unga lantbrukare i branschen, det vill säga göra de lättare för unga lantbrukare att ta över lantbruksfastigheter och företag. För att innovationen och utvecklingen inom lantbruket ska fortsätta framåt måste de göras mer ur både ett ekonomiskt men också juridiskt perspektiv.
Verkar det finnas några lösningar på de här utmaningarna i Österrike?
– Systemet och synen på lantbruket skiljer sig en del. I Österrike har man utvecklat lagar och system inom den juridiska och ekonomiska aspekten som skyddar små lantbruksföretag men som samtidigt gynnar den yngre generationen, till exempel:
Vad är det mest intressanta som du tar med dig hem?
– När jag först kom ner trodde jag att lösningar och problem skulle kretsa kring den ekonomiska aspekten främst. Väl där fick jag lära mig att den sociala och kulturella aspekten spelar en allt större roll och är många gånger avgörande. Det förväntas att någon av barnen i familjen ska ta över och att familjegården ska fortsätta vidare i släkten, detta i sin tur skapar stor press om situationen skulle se annorlunda ut, dvs om barnen inte vill ta över utan gå en annan väg.
–I Österrike är de också viktigt med en levande landsbygd då Österrike är känt för sitt landskap och natur. Detta i sin tur leder till att både små och stora lantbruksföretag blir sedda och prioriterade, man ser lika mycket till den lilla gården som den stora och man anser att innovativa lösningar och en hållbar produktion kan ske oavsett storlek.
Publicerades