Landsbygdsnätverket
En klimatbox där man ser fyra kassetter för bidrottningar och puppor och ett batteri

Första skarpa prototypen av klimatboxen med fyra kassetter och batteriet som driver klimatsystemet. Foto Jonas Svegland

Svensk innovation gör det möjligt att transportera bidrottningar och puppor utan risker

Bidrottningar och puppor är känsliga för temperaturväxlingar. Så när en biodlare behöver köpa in nya, måste dessa fraktas med bil i värmeskåp. Eller så skickas parade drottningar i plastlåda med posten – med risk för överhettning som gör att spermierna dör.

Men med hjälp av innovationsstödet EIP-Agri har det nu tagits fram ett säkert sätt att transportera både drottningar och puppor.

Jonny Ulvtorp, projektledare

Foto Privat

Jonny Ulvtorp i Blekinge är en erfaren biodlare och har som mest haft ett 40-tal bisamhällen. Han har dessutom varit nationell ordförande för de två svenska biorganisationerna.

Via en kollega hörde han talas om en biodlare i Gävle som varje gång han skulle köpa drottningar eller puppor, var tvungen att ta bilen och köra hela vägen ner till Skåne där de stora biodlarna finns. Drottningarna och pupporna transporterades sedan i ett värmeskåp kopplat till cigarettuttaget i bilen. Detta för att bin och puppor är temperaturkänsliga. Är det för varmt dör spermierna i de befruktade drottningarna och är det för kallt dör pupporna.

Transportbox med inbyggd värmekälla

– Räknar man in förlorad arbetsinkomst, bensin, slitage på bilen och så vidare blir det en dyr transport. Det var så idén till en transportbox med inbyggd värmekälla som klarar av att hålla cirka 34 grader boxen i upp till tre dygn föddes, berättar Jonny Ulvtorp.

Jonny Ulvtorp har arbetat med företagsutveckling på Blekinge Tekniska Högskola och var inte främmande för att söka medel och driva projekt. Dessutom hade han via universitetet ett stort kontaktnät och även tekniska kunskaper.

– Jag tog fram idén till en transportbox med inbyggd elektronik som reglerar temperaturen och som styrs av ett batteri. Dessutom finns ett minneskort så att man i efterhand kan läsa av och kontrollera att temperaturen under frakten låg i rätt temperaturintervall. Det finns även en inbyggd GPS som gör att man kan spåra boxen, om den skulle komma på avvägar om man skickar exempelvis med DHL eller posten.

En del problem på vägen

Forskare på Blekinge Tekniska Högskola fick uppdraget att ta fram transportboxen och visst stötte man på en del problem på vägen.

– Elektroniken funkade inte som var tänkt från början och då fick man hitta andra lösningar. Det är ju så med allt utvecklingsarbete. Det man tror ska funka på idéstadiet kanske inte visar sig fungera i slutänden. Man måste vara flexibel i sitt tankesätt, och det har forskarna visat prov på. De tog fram boxen utifrån de olika kriterierna som bland annat handlade om temperaturintervall, luftfuktighet och att batteriet skulle klara sig i tre dygn.

Normalt sett går det över natt att frakta drottningar och puppor med ett transportföretag från Skåne till biodlaren, som sällan befinner sig högre upp i landet än Gävle i Gästrikland. Men det måste finnas marginal om något går snett.

Spårade tack vare GPS

– När vi gjorde en provtransport förra året lyckades ett av de större transportföretagen inte få iväg vår box i tid, trots att vi skickade express. Transportföretaget hade också tappat bort boxen … Men då kunde forskaren genom GPS:sen se var boxen fanns och tala om det för företagets personal. Så boxen kom till slut iväg och ingen skada skedd, eftersom batteriet höll i flera dygn.

Samarbetet mellan Blekinge Tekniska Högskola, tre utvalda biodlare, en drottningodlare och Sveriges Lantbruksuniversitet fungerade mycket bra, menar Jonny Ulvtorp och boxen kommer förmodligen att finnas på marknaden nästa år.

– Jag tror att drottningodlare kommer att vilja köpa den. Tidigare har man visserligen kunna skicka drottningar med post, men det har varit förenat med stor risk för kvalitetsförsämring på grund av överhettning.

Först i världen med unik produkt

Puppor har man däremot inte kunnat skicka alls, och denna box gör det nu möjligt, vilket är revolutionerande, menar Jonny Ulvtorp.

– Vi är först i världen med att ha tagit fram en transportbox som även fungerar för puppor. Det är verkligen roligt att sitta på en sådan unik produkt. Vi har presenterat boxen på en nordisk/baltisk bikonferens och intresset var stort. Jag är övertygad om att vi kommer att kunna exportera boxen till många av dessa länder

Text: Colette van Luik

FAKTA

Projekt: Klimatstyrd transport av puppor och parade bidrottningar en utvecklingsmöjlighet
Projektägare: JU Information AB
Projektslut: 2022-12-31
Budget: 2,5 miljoner kronor
Beviljade medel från: Innovationsstödet EIP-Agri
Kontakt: Jonny Ulvtorp, 073-5233130

Publicerades