• Till innehåll på sidan
Landsbygdsnätverket
Meny 
  • Hållbara gröna näringar
  • Hållbara blå näringar
  • AKIS och EIP-Agri
  • Landsbygdsutveckling och Leader
  • Nyheter och artiklar
  • Nyhetsbrev
  • Kommande aktiviteter
  • Livesändningar och webbinarier
  • Podden Landet
  • Landsbygds­kommunikatörerna
  • Kampanjer
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Kontakta oss
  1. Hem
  2. Podden Landet

Tack för tio år med Landet! Nu möts vi live

Efter tio år, 195 avsnitt och med över 600 gäster tackar Landet – podden bortom storstan för samtalen och för oss. Samma nyfikenhet lever nu vidare i Landsbygdsnätverket Live. Streamade sändningar på YouTube, LinkedIn och Facebook. Där du kan delta, ställa frågor och bidra i diskussionen.


Se vilka livesändningar som är på gång

Lyssna på poddavsnitten

Filtrera poddar

Kategori

  • Beredskap10
  • Digitalisering5
  • Finansiering och EU-stöd7
  • Fiske och vattenbruk19
  • Forskning9
  • Företagande32
  • Handel och marknad5
  • Idrott och hälsa1
  • Innovation och utveckling22
  • Integration7
  • Jordbruk13
  • Jämställdhet och inkludering5
  • Klimat och miljö27
  • Kommunikation4
  • Kompetensförsörjning7
  • Kultur28
  • Landsbygdsutveckling22
  • Leader15
  • Mat och livsmedel33
  • Politik och program26
  • Rennäring1
  • Samhällsplanering1
  • Service11
  • Skola och utbildning3
  • Trädgårdsnäring1
  • Turism och besöksnäring5
  • Unga31
  • Växtodling1

Område

  • AKIS och EIP-Agri4
  • Gröna kluster1
  • Hållbara blå näringar12
  • Hållbara gröna näringar14
  • Landsbygdsutveckling och Leader10

Senast ändrad

  • Mer än ett år sedan183
  • #174 Smaka Sverige - om skyddade EU-beteckningar av svenska produkter

    Vad har Kalix löjrom, Wrångebäcksost och Skedvi Bröd gemensamt? Jo, de är några av de 21 produkter i Sverige som fått en för företag mycket eftertraktad så kallad skyddad EU-beteckning. En sådan som till exempel champagne från distriktet Champagne i Frankrike har. Men vad mer exakt är en skyddad EU-beteckning egentligen? Och vad har den för betydelse för producenterna, för landsbygdsutveckling och för oss konsumenter?

    2024-04-10
  • #173 Det hållbara livsmedelssystemet – hur ser det ut och hur når vi dit?

    Att vi får mat på bordet är beroende av att hela kedjan i livsmedelssystemet hänger ihop. Från lantbrukens produktion av råvaror, via processindustrin, handeln och hela vägen fram till oss konsumenter. Men på senare år har vi upptäckt att kedjan har glapp här och där. Covid-19-pandemin, extremväder och Rysslands storskaliga invasion av Ukraina har uppdagat brister som behöver åtgärdas för att vi ska få ett hållbart livsmedelssystem och en stärkt livsmedelsberedskap. Men hur kan vi nå dit? Vad säger forskningen? Och vad kan svenskt lantbruk göra?

    2024-03-20
  • #172 Östersjöfisk - outnyttjade råvaror till hållbar mat

    För hundra år sen var strömmingsfisket en naturlig del för bönder och fiskare längs Östersjön. Fisket där levererar idag stora mängder sill och skarpsill som blir foder i laxodlingar. Samtidigt vill yrkesfiskare längs ostkusten satsa på produkter gjorda på fisk från just Östersjön. Vad säger experterna om miljögifter? Miljöarbetet förbättrar situationen, men utmaningar kvarstår. Är fisken säker att äta, och hur kan vi nyttja dessa resurser smartare? Kan miljöarbetet och utvecklingen av fisket i Östersjön göra gemensam sak?

    2024-02-28
  • #171 När hållbar omställning genomsyrar allt - Leader Upplandsbygd i framkant

    Omställningen till ett hållbart samhälle berör alla. Landsbygderna spelar dessutom en viktig roll för att utveckla nya hållbara lösningar. Inom Leader i Sverige finns ett växande fokus på just hållbar utveckling och Leader Upplandsbygd ligger i framkant med sitt arbete. Så hur ser deras modell ut? Hur går arbetet till? Och vad kan vi lära av dem i steget mot hållbar omställning?

    2024-02-07
  • #170 Attraktiva arbetsgivare - hur matchar lantbruket generation Z

    Lantbrukets utmaning att locka unga talanger i en tid där konkurrensen om uppmärksamhet är intensiv. Är lantbruket rustat för att möta framtidens krav och bli en drömarbetsplats för generation Z? Vad säger generationsforskningen om deras värderingar och val? I detta avsnitt tittar vi på branschens attraktionskraft, som är avgörande för en hållbar livsmedelsproduktion. De gröna näringarnas framtid som arbetsgivare alltså.

    2024-01-17
  • #169 Traditionellt nytänkande - svensk sjömat på julbordet

    Äntligen dags för julmat igen! Hur mixar man innovativa idéer kring maten på julbordet och samtidigt behåller den traditionella känslan? Nu pratar vi svensk sjömat med goda tips och nytänkande för oss som både vill äta hållbart, gott och ha något för alla smaker. Och kan julen till och med bli en högtid där vi bidrar till stärkt livsmedelsberedskap och minskat matsvinn?

    2023-12-13
  • #168 Att engagera unga i landsbygdskommuner - Youth up North

    Hur skapar vi landsbygder där unga vill leva, bo och ha en aktiv roll i samhällsutvecklingen? Det är en framtidsfråga för landsbygdskommuner i hela Sverige. För att ta reda på det startades 2020 Youth Up North. Målet; att tackla utmaningen lokalt i norra Sveriges inland och hitta nya vägar och metoder för att inkludera unga. Nu går satsningen in i sitt slutskede och har goda resultat i samtliga kommuner. Så vad har lyckats bra och vad har de kommit fram till?

    2023-11-22
  • #167 AKIS i våra nordiska grannländer – vad kan vi lära oss?

    Kanske känner du igen begreppet AKIS som vi kommer prata om nu? På svenska säger vi kunskaps- och innovationssystemet för lantbruk. För att göra vårt samhälle och jordbruk mer hållbart behöver vi öka flödet av kunskap och innovationer mellan lantbrukare, forskare, rådgivare och andra aktörer. I EU-länderna finns krav på just AKIS-samordning. Så vad innebär det? Och var hittar man inspiration? Landsbygdsnätverkets AKIS-grupp har varit på studiebesök i Danmark och i Finland för att lära mer.

    2023-11-01
  • #166 En andra chans - om matsvinn

    Trots att 2022 var året då krig och självförsörjning var heta samtalsämnen och maten som serverades var dyrare, slängdes nära 40 procent av all mat i stället för att ätas upp. Och så har det fortsatt. Regeringen har beslutat om att Sveriges matsvinn enligt målen i Agenda 2030 ska minska. Men hur når vi då målen? Och hur kan det på kuppen bli lönsamt att ge maten en andra chans?

    2023-10-11
  • #165 Forskning, finanser och förslag - framtidens lantbrukare och gröna näringars attraktionskraft

    Vill vi ha en fungerande livsmedelsförsörjning behövs fler unga som väljer att jobba inom de gröna näringarna. I podden Landet pratar vi investeringar, ekonomi och konkurrenskraft - avgörande för den som vill starta en verksamhet och som kanske inte har så mycket kapital med sig. Så hur ser möjligheterna till finansiering ut? Vad kan vi lära oss från forskningen inom området? Och varför är det viktigt med långsiktiga spelregler över mandatperioderna?

    2023-09-20
« Föregående Nästa »
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Kommande aktiviteter
  • Webbinarier
  • Podden Landet
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter
  • Kontakta oss
  • Lediga jobb
  • Om Landsbygdsnätverket
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram