Landsbygdsnätverket

Lucka 10

Sillen finns i alla hav som omger Sverige. Sillen lever i stim om tusentals silverglittrande individer både längs med kusterna och ute i havet ner till 200 meter djup. I Sverige äter vi framförallt sill, och strömming som den också kallas i den östra delen av Sverige, vid våra högtider som midsommar, påsk och julen.

Ja, vad skulle julbordet vara utan sill? En stor del av den sill som landas i Sverige för konsumtion kommer till Orust och Sweden Pelagic AB. Där pumpas sillen från de fartyg som varit ute till havs och fiskat in till fabriken. Väl inne i fabriken sorteras sillen efter storlek och sedan bearbetas till sillbitar, filéer eller helfisk som sedan paketeras för att köras ut i butiker eller vidare för att förädlas. Sillen från Orust säljs både i Sverige och till sillentusiaster ute i Europa.

Häng med Martin Kuhlin, VD på Sweden Pelagic AB, på en resa från fiskebåt till sillbit redo för inläggning.

Recept


Ginnetons juliga sillbullar

800 gram sillfilé
200 gram kolja, torsk eller sej
1 finhackad rödlök
3 finhackade vitlöksklyftor
2 ägg
2,5 dl grädde (går att hoppa över)
3 msk fisksås
1 dl ströbröd
Några droppar tabasco
Nymald svartpeppar
1 tsk salt

Gör så här

Dra skinnet från sillflundrorna och mal eller skär i mindre bitar och kör sedan tillsammans med den vita fisken, också den i mindre bitar, i en matberedare.
Riv lök och vitlök fint i en bunke.
Blanda i Tabasco, ägg, grädde, kryddor, ströbröd. Blanda väl.
Tillsätt till färsen och blanda igen.
Låt stå 10 minuter och tillsätt mer ströbröd om färsen blir för lös.
Forma köttbullestora bollar och stek på medelvärme i mycket smör.
Servera gärna med potatismos och lingongrädde eller som de är på julbordet.

Bild på vattenyta med texten "Sjömatens Julkalender 2022" ovanpå.

Publicerades