• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Elever lagar klimatberäknad skolmat
Illustration där två barn lagar mat tillsammans med en kock.
Delaktighet

Elever lagar klimatberäknad skolmat

Förskola, Grundskola • Dalarnas län

En dag i veckan får eleverna på Södra skolan i Falun planera, klimatberäkna och laga maten till sina skolkamrater. Det har lett till en mer positiv syn på skolmåltider.

Vårt mål

Vi ville förklara vad klimatsmart mat är. Vi vill att eleverna ska få en positiv inställning till skolmat och en bättre förståelse för att det är viktigt att äta.

Så gjorde vi

Eleverna i årskurs 5 får bestämma vilken mat som ska serveras på torsdagar. De får hjälp att räkna ut vilken klimatpåverkan måltiden kommer att leda till – och den får inte vara större än vad planeten tål. Ingredienserna anpassas till maximalt 0,55 kg koldioxid per portion. Två eller tre av eleverna hjälper sedan till i köket under torsdagen.

Samarbeten

Pedagoger och måltidspersonal har samarbetat.

Resultat

Eleverna har fått en mer positiv inställning till maten och bättre förståelse för mat från andra kulturer. Vi ser också att eleverna orkar mer när de äter bättre.

Våra tankar framåt

Vi fortsätter att jobba med elevernas delaktighet.

Läs mer

Mer om satsningen går att läsa på vår hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vi som lämnat erfarenheten

Södra skolan, Falu kommun

Ragnar Jansson, lärare

Upptäck mer

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Delaktighet
    Måltidsmiljön
    2025-02-10

    Så tycker eleverna att en bra måltidskompis ska vara

    I arbetet för en trygg och trivsam måltidsmiljö fick barn och elever reflektera kring vad som är viktigt – och vad de själva kan bidra med.

  • Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-07

    Förskolebarnens favoritrecept i Krokodilens kokbok

    Genom delaktighet ökar barnens nyfikenhet på mat. När det är dags att sluta på förskolan får de med sig en kokbok med hållbara recept.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter