Förskola, Grundskola • Dalarnas län
En dag i veckan får eleverna på Södra skolan i Falun planera, klimatberäkna och laga maten till sina skolkamrater. Det har lett till en mer positiv syn på skolmåltider.
Vi ville förklara vad klimatsmart mat är. Vi vill att eleverna ska få en positiv inställning till skolmat och en bättre förståelse för att det är viktigt att äta.
Eleverna i årskurs 5 får bestämma vilken mat som ska serveras på torsdagar. De får hjälp att räkna ut vilken klimatpåverkan måltiden kommer att leda till – och den får inte vara större än vad planeten tål. Ingredienserna anpassas till maximalt 0,55 kg koldioxid per portion. Två eller tre av eleverna hjälper sedan till i köket under torsdagen.
Pedagoger och måltidspersonal har samarbetat.
Eleverna har fått en mer positiv inställning till maten och bättre förståelse för mat från andra kulturer. Vi ser också att eleverna orkar mer när de äter bättre.
Vi fortsätter att jobba med elevernas delaktighet.
Mer om satsningen går att läsa på vår hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Södra skolan, Falu kommun
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.
Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping
036 – 15 50 00
Skicka e-post