• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Elever påverkar menyn med Approved by Matrådet
En veckomatsedel där en av rätterna har stämpeln Approved by matrådet.
Delaktighet

Approved by Matrådet

Grundskola • Jönköpings län

Elever vet vad elever gillar. Därför är matrådet med och provar ut nya maträtter och sätter sin stämpel ”Approved by Matrådet” på sådant de godkänner. Hittills har fiskrätter varit i fokus – och nu äter eleverna mer fisk.

Vårt mål

Vi ville öka elevinvolveringen, bland annat för att fler elever ska välja att äta i skolrestaurangen varje dag. Vi vill att eleverna ska känna ett ägandeskap och på ett konkret sätt vara med och påverka maten som serveras.

Så gjorde vi

På Ljungarumsskolan har vi numera ett uppdelat matråd, med en grupp för låg- och mellanstadiet och en grupp för högstadiet. Både vi och eleverna vinner på uppdelningen, den gör det enklare för alla att våga prata och komma till tals. Det är ett 20-tal elever i varje grupp, så vi har cirka 40 elever i matrådet för en skola med runt 900 elever – då får vi mycket åsikter.

För att ge eleverna större inflytande över menyn får matrådet vara med och ge feedback och sedan prova ut rätter. Hittills har matrådet varit med och godkänt tre fiskrätter. Vi lyssnade in eleverna och fick med oss att många vill ha tuffare smaker, smakrikt och gärna asiatiskt. Fisken ska helst inte smaka så mycket fisk och den ska vara krispig – inte i sås. Köket tog utifrån elevernas synpunkter fram fem förslag på fiskrätter och bjöd in matrådet till provsmakning. Tre av dem blev godkända och serveras nu på Ljungarumsskolan – och när de gör det syns stämpeln Approved by Matrådet i menyn.

Eleverna har via matrådet också fått ansvar för att dekorera skolrestaurangen vid olika högtider och temadagar under året.

Resultat

Eleverna har mycket bra tankar att ge oss – som gör att helheten i skolrestaurangen blir bättre. Vi upplever att eleverna är nöjdare nu än tidigare. Det går åt mer fisk och första gångerna tog fisken till och med slut när vi serverade dessa nya rätter. Det är positivt.

Utmaningar

Tidigare var det svårt att hitta tider till matrådssamlingar och det fanns en osäkerhet hos läraren i klassrummet när en elev sa att hen skulle lämna lektionen och gå på matråd. Numera är matrådssamlingarna inlagda i skolans schemasystem, så den undervisande läraren kan se om det finns elever som ska gå på matråd under lektionen.

Våra tankar framåt

Framöver ska matrådet ska ha en provning med vegetariska rätter samt hjälpa till att på helhetsnivå se över skolans meny. Matrådsarbetet ska fortsätta att utvecklas och fler rätter ska vara ”Approved by Matrådet”.

Vi som lämnat erfarenheten

Kostorganisationen, Jönköpings kommun

Christoffer Johansson-Sinkkonen, måltidsutvecklare, och Ted Kragner, lärarrepresentant i Matrådet

Upptäck mer

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Delaktighet
    Måltidsmiljön
    2025-02-10

    Så tycker eleverna att en bra måltidskompis ska vara

    I arbetet för en trygg och trivsam måltidsmiljö fick barn och elever reflektera kring vad som är viktigt – och vad de själva kan bidra med.

  • Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-07

    Förskolebarnens favoritrecept i Krokodilens kokbok

    Genom delaktighet ökar barnens nyfikenhet på mat. När det är dags att sluta på förskolan får de med sig en kokbok med hållbara recept.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter