• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Beredskap
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • Silo
  • Studio
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  • MATtanken
  • > Erfarenhetsbank
En veckomatsedel där en av rätterna har stämpeln Approved by matrådet.
Delaktighet

Approved by Matrådet

Grundskola • Jönköpings län

Elever vet vad elever gillar. Därför är matrådet med och provar ut nya maträtter och sätter sin stämpel ”Approved by Matrådet” på sådant de godkänner. Hittills har fiskrätter varit i fokus – och nu äter eleverna mer fisk.

Vårt mål

Vi ville öka elevinvolveringen, bland annat för att fler elever ska välja att äta i skolrestaurangen varje dag. Vi vill att eleverna ska känna ett ägandeskap och på ett konkret sätt vara med och påverka maten som serveras.

Så gjorde vi

På Ljungarumsskolan har vi numera ett uppdelat matråd, med en grupp för låg- och mellanstadiet och en grupp för högstadiet. Både vi och eleverna vinner på uppdelningen, den gör det enklare för alla att våga prata och komma till tals. Det är ett 20-tal elever i varje grupp, så vi har cirka 40 elever i matrådet för en skola med runt 900 elever – då får vi mycket åsikter.

För att ge eleverna större inflytande över menyn får matrådet vara med och ge feedback och sedan prova ut rätter. Hittills har matrådet varit med och godkänt tre fiskrätter. Vi lyssnade in eleverna och fick med oss att många vill ha tuffare smaker, smakrikt och gärna asiatiskt. Fisken ska helst inte smaka så mycket fisk och den ska vara krispig – inte i sås. Köket tog utifrån elevernas synpunkter fram fem förslag på fiskrätter och bjöd in matrådet till provsmakning. Tre av dem blev godkända och serveras nu på Ljungarumsskolan – och när de gör det syns stämpeln Approved by Matrådet i menyn.

Eleverna har via matrådet också fått ansvar för att dekorera skolrestaurangen vid olika högtider och temadagar under året.

Resultat

Eleverna har mycket bra tankar att ge oss – som gör att helheten i skolrestaurangen blir bättre. Vi upplever att eleverna är nöjdare nu än tidigare. Det går åt mer fisk och första gångerna tog fisken till och med slut när vi serverade dessa nya rätter. Det är positivt.

Utmaningar

Tidigare var det svårt att hitta tider till matrådssamlingar och det fanns en osäkerhet hos läraren i klassrummet när en elev sa att hen skulle lämna lektionen och gå på matråd. Numera är matrådssamlingarna inlagda i skolans schemasystem, så den undervisande läraren kan se om det finns elever som ska gå på matråd under lektionen.

Våra tankar framåt

Framöver ska matrådet ska ha en provning med vegetariska rätter samt hjälpa till att på helhetsnivå se över skolans meny. Matrådsarbetet ska fortsätta att utvecklas och fler rätter ska vara ”Approved by Matrådet”.

Tillbaka till Erfarenhetsbankens startsida.

 

Vi som lämnat erfarenheten

Kostorganisationen, Jönköpings kommun

Christoffer Johansson-Sinkkonen, måltidsutvecklare, och Ted Kragner, lärarrepresentant i Matrådet

Har du en bra erfarenhet?

Dela med dig så att andra får nytta och glädje av den.

Klicka här!

Upptäck mer

  • Delaktighet
    2023-02-07

    Klimatlådan minskar matsvinn – ger önskemeny

    Genom att låta elever och personal köpa mat som finns kvar efter lunchen har Sandvikens kommun minskat sitt matsvinn rejält.

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Förskolebarn som hämtat överblivna grönsaker och frukt.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-02-07

    Förskolebarn räddar frukt och grönt från att slängas

    I projektet Maträddarna lär sig förskolebarn att ta vara på det som finns. De räddar sådant som inte längre kan säljas i den lokala matbutiken.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

 Facebook Länk till annan webbplats.

 Twitter Länk till annan webbplats.

 Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Tillgänglighetsredogörelse