Förskola • Skåne län
Före lunchen är det samling och barnen får möjlighet att titta på bilder för att se vad dagens mat innehåller för råvaror. Det gör att barnen känner sig mer trygga att våga smaka.
På Sjösättningens förskola har vi ett genomgripande arbete för hållbart ätande. Vår erfarenhet är att barn i de lägre åldrarna tenderar att vara mer försiktiga med vad de äter, men våra pedagoger upplever också att de har möjlighet att påverka och ge barnen många nya, goda och hållbara upplevelser. Ett mål på förskolan har varit att uppmuntra barnen att prova nya grönsaker på ett enkelt och smidigt sätt, just eftersom vår personal hade identifierat att barnen var något selektiva i sina matvanor.
Kockarna förbereder bilder till en genomgång inför dagens lunch. Vid en enkel samling innan lunchen tittar barn och pedagoger på tryckta bilder som representerar ingredienserna i lunchen, med ett fokus på grönsaker. På så sätt blir barnen bekanta med ingredienserna och får ett självförtroende i att äta ny mat – när de vet vad som finns i den.
Malmö kommun är en del av EU-projektet SchoolFood4Change. Malmö har i nuläget åtta deltagande skolor och förskolor i projektet, som arbetar mot projektets mål i att engagera den yngsta generationen, öka kompetensen om hållbar mat hos barn och unga och därmed också påverka matvanor och beteenden i deras familjer.
Från detta initiativ har vi märkt att barnen äter mycket mer av maten och särskilt växtbaserad mat – eftersom barnen känner sig mer uppmuntrade att prova. Till och med mat som var svår för många barn tidigare, som grytor, vågar de nu prova eftersom de vet vad som finns i den.
Tillsammans med vår förskolas andra initiativ, som grönsaksbingo och småskalig odling, har detta hjälpt barnen mycket att engagera sig och bli bekväma med att prova olika maträtter. Vi vill fortsatta med detta och även utvecklas i resten av vårt arbete för hållbart ätande i förskolan.
För oss har detta varit ett givande arbete där vi egentligen inte haft några utmaningar, förutom de ekonomiska förutsättningarna. Vår intention var att servera 100 procent ekologisk mat men det ekonomiska läget i landet/världen har gjort att den ekologiska procenten har minskat.
Sjösättningens Förskola, Malmö kommun
Gertie Jönsson, kock
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.