Förskola • Skåne län
I projektet Maträddarna lär sig förskolebarn att ta vara på det som finns. Minst varannan vecka åker en grupp barn till den lokala matbutiken för att rädda frukt och grönt som inte längre kan säljas.
På Pomona förskola och kök jobbar vi med måltidspedagogik dagligen. Mat och måltid är en naturlig del av vår verksamhet och barnen får en förståelse för miljö och hållbarhet. Därför ville vi visa förskolebarnen mer konkret vad man kan göra för att minska matsvinn och bli ännu mer medvetna om mat och råvaror.
Jag frågade cheferna inom Utförarservice Måltid om det var okej att starta ett Maträddarprojekt med vår lokala livsmedelsbutik och tillsammans med dem rädda deras frukt och grönsaker som inte längre går att sälja. Jag fick grönt ljus och kontaktade då livsmedelsbutiken med en fråga om samarbete. Jag fick direkt ett självklart ja, då butiken jobbar för en hållbar framtid med fokus på miljön.
En lokal matvarubutik.
Varje eller varannan vecka åker en pedagog, några förskolebarn och jag från köket till butiken, där vi möter upp frukt- och grönsaksansvarig eller ägaren själv. Innan vi kommer har de samlat ihop frukt och grönt som är för dåligt för att säljas. Barnen får plocka över de räddade varorna i lådor som vi tar med oss tillbaka till förskolan och som de sen får göra något gott av tillsammans med mig i köket. Redan i butiken har barnen förslag på vad de kan göra av det de räddar, till exempel "Av de brunprickiga bananerna kan vi göra smoothie."
Det är ett fantastisk roligt samarbete där både vi på förskolan och butiken ser vikten i att engagera barnen i tidig ålder. Den största vinsten är att förskolebarnen får förståelse för det hållbara kretsloppet och om hur vi tillsammans kan minska vårt matsvinn och ta tillvara räddade varor. Förutom att förskolebarnen får tillaga och göra något gott av våra räddade varor så använder vi frö som finns i frukterna till att odla med. Vi använder också våra räddade varor till våra Sapereövningar, där vi tillsammans utforskar och använder våra fem sinnen, och även till olika skapande-aktiviteter ute på avdelningarna.
Vår lokala butik ligger en bit bort, så för att vi ska kunna åka behöver vi vara två vuxna som hjälps åt för att åka buss och frakta hem lådorna tillsammans med barnen, så lite extra logistikplanering blir det ibland.
Vårt Maträddarprojekt passar perfekt in i vårt arbete med måltidspedagogik och blir även en naturlig del av Läroplanens mål. Där förskolebarnen bland annat ska ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur de olika val som människor gör kan bidra till en hållbar utveckling – såväl ekonomisk och social som miljömässig.
Detta viktiga Maträddaruppdrag fortsätter så länge viljan och möjligheten att få göra detta finns. Det är uppskattat av både, barn, föräldrar, pedagoger, butik och kök.
Följ oss gärna på Instagram! @pomonakok, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. @engelholm_utforarservicemaltid
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och @icanarakallan
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Pomona kök, Utförarservice Måltid och Pomona förskola i Ängelholms kommun
Victoria Bengtsson, kock
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.
Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping
036 – 15 50 00
Skicka e-post