• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Glada kvarten minskar restaurangernas matsvinn
Take away-matlåda med potatis
Delaktighet

Glada kvarten minskar restaurangernas matsvinn

Sjukhus • Kalmar län

Efter lunchserveringens slut kan besökare och sjukhuspersonal köpa med sig mat för halva priset. Det har – tillsammans med andra satsningar – minskat matsvinnet betydligt.

Vårt mål

Vi ville minska svinnet på mat som är kvar efter lunchserveringen i restaurangerna på våra sjukhus.

Så gjorde vi

Vi införde något som vi kallar för Glada kvarten; under 15 minuter efter lunchserveringens slut kan kunder köpa en matlåda för avhämtning i våra restauranger på sjukhusen i Kalmar, Oskarshamn och Västervik. Vi erbjuder dagens mat som finns kvar i serveringslinjen. Att fylla en matlåda kostar endast 50 kronor, vilket är halva lunchpriset.

Ibland finns det kanske inte mer än potatis och sås kvar, andra dagar finns det mat kvar från hela menyn. Vi garanterar inte något specifikt utbud.

Resultat

Vi har haft Glada kvarten i några år och det är en satsning som har fallit väl ut och som vi kommer fortsätta med.

Nu slängs betydligt färre portioner per dag än när vi började med detta. Det beror dels på denna satsning och dels på annat arbete för att minska matsvinnet. Vissa dagar blir det tomt i serveringslinjen, andra dagar blir det mat över. Hur många matgäster vi har per dag varierar mycket, så det är svårt att beräkna lagom många portioner.

Utmaningar

När vi började med Glada kvarten var vi rädda att satsningen skulle minska antalet gäster som betalar fullpris. Så har det inte blivit, men det gäller att marknadsföra Glada kvarten lagom mycket.

En generell utmaning är det engångsmaterial som kunden kan köpa maten i – den ska ha lagom storlek och så liten miljöpåverkan som möjligt.

Våra tankar framåt

Vi har relativt lite matsvinn i restaurangerna, men funderar på hur vi kan minska svinnet ännu mer. Nu har vi buffé där gästerna tar själva. Vi funderar på att servera mat igen, som vi gjorde under pandemin, vilket gör att färre matgäster tar mer mat än de orkar äta upp.

Framöver planerar vi också för mer information kring maten, så att matgästen förstår till exempel olika rätters miljöpåverkan.

Vi som lämnat erfarenheten

Region Kalmar

Catarina Ek, kostsamordnare

Upptäck mer

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Delaktighet
    Måltidsmiljön
    2025-02-10

    Så tycker eleverna att en bra måltidskompis ska vara

    I arbetet för en trygg och trivsam måltidsmiljö fick barn och elever reflektera kring vad som är viktigt – och vad de själva kan bidra med.

  • Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-07

    Förskolebarnens favoritrecept i Krokodilens kokbok

    Genom delaktighet ökar barnens nyfikenhet på mat. När det är dags att sluta på förskolan får de med sig en kokbok med hållbara recept.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter