• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • Livsmedelsstatistik
  • Studio
  • Offentliga måltidens dag
  • Mer kunskap
  • Om oss
Meny
  • MATtanken
  • > Erfarenhetsbank
En somrig dag i Almedalen på Gotland.
Delaktighet
Kompetens
Upphandling och inköp

Gotlandsveckan – en smakrik vecka med lokala råvaror

Verksamhetsövergripande • Gotlands län

En hel vecka med närproducerad mat – Gotlandsveckan är en del i arbetet med att öka andelen gotländska livsmedel inom de offentliga måltiderna. Veckan uppskattas av både matgäster och måltidspersonal, även om det medför en del utmaningar att laga 11 000 portioner med enbart gotländska livsmedel.

Vårt mål

Avdelning Måltid har i uppdrag att öka andelen gotländska livsmedel i de offentliga måltiderna. Ett löpande arbete genomförs för att uppnå detta, där livsmedelsupphandlingen och interna styrningen är av stor vikt. Utfallet på livsmedelsupphandling är dock aldrig helt möjligt att styra, det är en utmaning att få till en ökad andel gotländska livsmedel i avtalen.

För att skapa möjligheter att ytterligare öka andelen gotländska livsmedel i de offentliga måltiderna inom Region Gotland, och för att stödja den gotländska livsmedelsproduktionen, har avdelningen fått i uppdrag att planera för och genomföra en återkommande Gotlandsvecka på menyn för offentliga måltider. 2022 genomfördes Gotlandsveckan under vecka 45. Målet var att erbjuda gotländska livsmedel i så stor utsträckning som möjligt under en vecka. Definition för gotländska livsmedel inom uppdraget var; livsmedel som i något led är odlat, förädlat, uppfött och/eller slaktat av en gotländsk matproducent.

Så gjorde vi

Avdelningens menygrupp, med kockar från verksamheten, fick i uppdrag att planera en veckas meny utifrån de gotländska livsmedel som finns. De flesta livsmedel fanns redan på våra anbud, övriga direktupphandlades inför veckan. God dialog fördes med våra grossister inför och under planeringen av veckan.

Menyn bestod både av nya maträtter och maträtter som redan serveras men där vissa ingredienser blev utbytta till gotländska råvaror.

Avdelningen fick stöd med all kommunikation, informationsmaterial, pressutskick och pressinbjudningar från vår kommunikationsavdelning.

Samarbeten

Våra lokala upphandlade grossister och Lantbrukarnas Riksförbund Gotland.

Resultat

Gotlandsveckan har överlag upplevts som positiv av våra medarbetare och gäster. Lokalradion gjorde ett inslag om Gotlandsveckan från ett äldreboende, lokala politiker var inbjudna för att äta lunch i våra verksamheter och LRF gjorde ett reportage från en av våra skolrestauranger. Statistiken över andel gotländska livsmedel kommer kvartalsvis så när detta skrivs har statistiken för den aktuella perioden ännu inte kommit.

Utmaningar

    • Avdelning Måltid serverar 11 000 portioner per dag, så det var en utmaning att få fram tillräcklig mängd av vissa produkter.
    • Priserna på en del produkter – exempelvis gotländska bär – är betydligt högre än de produkter vi vanligtvis köper. En anledning till det är att mycket av livsmedelsproduktionen på Gotland riktar in sig mot restaurang och köpstarka privatkunder och därmed ofta erbjuder små förpackningar och mer nischade produkter.
    • Det var en utmaning att kunna erbjuda maträtter som täcker alla kategorier för variation. Fågelprodukter kunde inte serveras alls då det inte finns att tillgå på Gotland. Fisk serverades enbart till våra gäster inom sjukvård och äldreomsorg. Anledningen till att det inte serverades fisk i skolorna var dels svårigheten att få fram tillräckliga mängder till 11 000 portioner, dels beredningsgraden (benfri fisk) och dels att fisk från Östersjön kan innehålla förhöjda halter av miljögifter och bör undvikas i skolan.
    • Det var även en utmaning att det gotländska köttet, rotfrukterna och potatisen inte är beredda i någon grad och köken fick därför mycket arbete med att skala, hacka och skära, speciellt i de större köken som lagar upp till 2000 portioner. Det fungerade tack vare att det var lov veckan innan Gotlandsveckan, då köken fick tid att förbereda tack vare den lägre dagliga produktionen på lovet.
    • Specialkoster som inte gick att tillgodose med gotländska livsmedel var undantagna denna vecka.
    • Det fanns även utmaningar i att få till gotländska livsmedel där våra kunder själva gör inköp från grossist/varuförsörjning i komplement till de komponenter/måltider som levereras från Avdelning Måltid, exempelvis tillbehör som knäckebröd, efterrrättskrämer/soppor etcetera. De var därför undantagna.
    Potatis.

    Det visade utvärderingen

    En enkätutvärdering har gjorts på avdelningen, där köken fått svara på ett antal frågor kring hur Gotlandsveckan upplevts och vilka utmaningarna varit. Där framkom bland annat:

    "Det positiva har varit att få använda de gotländska råvarorna som är av väldigt hög kvalité".

    ”Utmaningar har varit förberedelser och att få salladsbordet varierat. Sammantaget så har menyn fungerat bra”.

    ”Det var synpunkter från förskolan att barnen hade ätit sämre då det har varit många nya maträtter, övriga åldersgrupper har varit mer positiva”.

    ”Grossisterna har varit hjälpsamma. Det var några avvikelser att köken fått fel produkter eller andra fel kring leverans men grossisterna har löst problemen”.

    Våra tankar framåt

    Utvärderingen som gjorts ska analyseras närmare för att se vilka eventuella justeringar/utvecklingsmöjligheter som kan behöva göras framåt. Det ska också göras en sammanställning till politikerna med resultat och utfall.

    Läs mer

    Mer om Gotlandsveckan finns på vår hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

    Tillbaka till Erfarenhetsbankens startsida.

     

    Vi som lämnat erfarenheten

    Avdelning Måltid, Region Gotland

    Jenny Malmborg, processledare menyprocessen

    maltid@gotland.se

    Har du en bra erfarenhet?

    Dela med dig så att andra får nytta och glädje av den.

    Klicka här!

    Upptäck mer

    • Elev framför ett flertal kor i en ladugård.
      Delaktighet
      Måltiden som pedagogiskt verktyg
      2023-02-06

      Röda tråden-arbete ökar intresset för skolmåltiderna

      Elever som är mer nyfikna på salladsbordet och ett bättre samarbete mellan kök och skola – det är två effekter av Röda tråden-arbetet.

    • Diskinlämning i en skolrestaurang.
      Delaktighet
      Måltiden som pedagogiskt verktyg
      Måltidsmiljön
      2023-02-07

      Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

      Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

    • Kompetens
      Måltiden som pedagogiskt verktyg
      2023-02-09

      Rutin för den pedagogiska måltiden

      Med tydliga riktlinjer blir pedagogiska luncher lika på alla skolor och matsalen en del av skolans pedagogiska yta.

     

    Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

    Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

    Besöksadress

    Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

    Kontakt

    036 – 15 50 00
    Skicka e-post

    Följ oss i sociala medier

     Facebook Länk till annan webbplats.

     Twitter Länk till annan webbplats.

     Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

    • Tillgänglighetsredogörelse