Verksamhetsövergripande • Gotlands län
En hel vecka med närproducerad mat – Gotlandsveckan är en del i arbetet med att öka andelen gotländska livsmedel inom de offentliga måltiderna. Veckan uppskattas av både matgäster och måltidspersonal, även om det medför en del utmaningar att laga 11 000 portioner med enbart gotländska livsmedel.
Avdelning Måltid har i uppdrag att öka andelen gotländska livsmedel i de offentliga måltiderna. Ett löpande arbete genomförs för att uppnå detta, där livsmedelsupphandlingen och interna styrningen är av stor vikt. Utfallet på livsmedelsupphandling är dock aldrig helt möjligt att styra, det är en utmaning att få till en ökad andel gotländska livsmedel i avtalen.
För att skapa möjligheter att ytterligare öka andelen gotländska livsmedel i de offentliga måltiderna inom Region Gotland, och för att stödja den gotländska livsmedelsproduktionen, har avdelningen fått i uppdrag att planera för och genomföra en återkommande Gotlandsvecka på menyn för offentliga måltider. 2022 genomfördes Gotlandsveckan under vecka 45. Målet var att erbjuda gotländska livsmedel i så stor utsträckning som möjligt under en vecka. Definition för gotländska livsmedel inom uppdraget var; livsmedel som i något led är odlat, förädlat, uppfött och/eller slaktat av en gotländsk matproducent.
Avdelningens menygrupp, med kockar från verksamheten, fick i uppdrag att planera en veckas meny utifrån de gotländska livsmedel som finns. De flesta livsmedel fanns redan på våra anbud, övriga direktupphandlades inför veckan. God dialog fördes med våra grossister inför och under planeringen av veckan.
Menyn bestod både av nya maträtter och maträtter som redan serveras men där vissa ingredienser blev utbytta till gotländska råvaror.
Avdelningen fick stöd med all kommunikation, informationsmaterial, pressutskick och pressinbjudningar från vår kommunikationsavdelning.
Våra lokala upphandlade grossister och Lantbrukarnas Riksförbund Gotland.
Gotlandsveckan har överlag upplevts som positiv av våra medarbetare och gäster. Lokalradion gjorde ett inslag om Gotlandsveckan från ett äldreboende, lokala politiker var inbjudna för att äta lunch i våra verksamheter och LRF gjorde ett reportage från en av våra skolrestauranger. Statistiken över andel gotländska livsmedel kommer kvartalsvis så när detta skrivs har statistiken för den aktuella perioden ännu inte kommit.
En enkätutvärdering har gjorts på avdelningen, där köken fått svara på ett antal frågor kring hur Gotlandsveckan upplevts och vilka utmaningarna varit. Där framkom bland annat:
"Det positiva har varit att få använda de gotländska råvarorna som är av väldigt hög kvalité".
”Utmaningar har varit förberedelser och att få salladsbordet varierat. Sammantaget så har menyn fungerat bra”.
”Det var synpunkter från förskolan att barnen hade ätit sämre då det har varit många nya maträtter, övriga åldersgrupper har varit mer positiva”.
”Grossisterna har varit hjälpsamma. Det var några avvikelser att köken fått fel produkter eller andra fel kring leverans men grossisterna har löst problemen”.
Utvärderingen som gjorts ska analyseras närmare för att se vilka eventuella justeringar/utvecklingsmöjligheter som kan behöva göras framåt. Det ska också göras en sammanställning till politikerna med resultat och utfall.
Mer om Gotlandsveckan finns på vår hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.
Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping
036 – 15 50 00
Skicka e-post