Verksamhetsövergripande • Gotlands län
En hel vecka med närproducerad mat – Gotlandsveckan är en del i arbetet med att öka andelen gotländska livsmedel inom de offentliga måltiderna. Veckan uppskattas av både matgäster och måltidspersonal, även om det medför en del utmaningar att laga 11 000 portioner med enbart gotländska livsmedel.
Avdelning Måltid har i uppdrag att öka andelen gotländska livsmedel i de offentliga måltiderna. Ett löpande arbete genomförs för att uppnå detta, där livsmedelsupphandlingen och interna styrningen är av stor vikt. Utfallet på livsmedelsupphandling är dock aldrig helt möjligt att styra, det är en utmaning att få till en ökad andel gotländska livsmedel i avtalen.
För att skapa möjligheter att ytterligare öka andelen gotländska livsmedel i de offentliga måltiderna inom Region Gotland, och för att stödja den gotländska livsmedelsproduktionen, har avdelningen fått i uppdrag att planera för och genomföra en återkommande Gotlandsvecka på menyn för offentliga måltider. Målet är att erbjuda gotländska livsmedel i så stor utsträckning som möjligt under en vecka. Definition för gotländska livsmedel inom uppdraget är; livsmedel som i något led är odlat, förädlat, uppfött och/eller slaktat av en gotländsk matproducent. 2023 genomfördes Gotlandsveckan för andra året i rad.
Avdelningens meny- och receptgrupp, med kockar från verksamheten, har fått i uppdrag att planera en veckas meny utifrån de gotländska livsmedel som finns tillgängliga. Många av livsmedlen låg redan på våra anbud, övriga har direktupphandlats inför veckan. God dialog med våra grossister inför och under planeringen av Gotlandsveckan har varit en förutsättning.
Menyn har varit en blandning av nya maträtter samt maträtter som är med på den ordinarie menyn. I maträtterna hämtade från ordinarie menyn har vissa ingredienser bytts ut mot gotländska råvaror.
Avdelningen har fått stöd med all kommunikation, informationsmaterial, pressutskick och pressinbjudningar från vår kommunikationsavdelning.
Våra lokala upphandlade grossister.
Gotlandsveckan har överlag upplevts som positiv av våra medarbetare och gäster. Intresset från lokala medier har varit stort båda åren.
Statistiken över andel inköpta gotländska livsmedel visade en tydlig ökning med 6 procentenheter 2022. Samma ökning visades även för 2023.
En enkätutvärdering har gjorts på avdelningen, där köken fått svara på ett antal frågor kring hur Gotlandsveckan upplevts och vilka utmaningarna varit. Där framkom bland annat:
"Det positiva har varit att få använda de gotländska råvarorna som är av väldigt hög kvalité".
”Utmaningar har varit förberedelser och att få salladsbordet varierat. Sammantaget så har menyn fungerat bra”.
”Det var synpunkter från förskolan att barnen hade ätit sämre då det har varit många nya maträtter, övriga åldersgrupper har varit mer positiva”.
”Grossisterna har varit hjälpsamma. Det var några avvikelser att köken fått fel produkter eller andra fel kring leverans men grossisterna har löst problemen”.
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.