Gymnasium • Värmlands län
Eleverna funderar inte längre på om det är kött i lunchen eller inte. Satsningen Green Corner gör att allt fler väljer de vegetariska rätter som tillagas ute i matsalen, där kockar och elever har direktkontakt.
Green Corner kom till för att underlätta för elever att välja mellan animaliskt och vegetariskt protein till lunch, när båda alternativen är likvärdiga.
Vi byggde ett kök och en separat serveringsplats ute i skolmatsalen, som erbjuder enbart vegetariska rätter med samma näringsvärde som andra lunchrätter. I Green Corner är kockarna närvarande och lagar mat inför eleverna, för att informera om vad rätterna innehåller och hur de är tänkta. Tre heltidstjänster jobbar i Green Corner.
Green Corner har haft stor framgång och vi förvaltar elevernas intresse på bästa sätt. Många elever som provat Green Corner återkommer och det är märkbart hur lite eleverna funderar på om det är kött eller inte i lunchen – om alternativen till kött är tillräckligt bra. Vi ökar ständigt antalet elever som väljer vegetariskt till lunch, i dag väljer över 400 elever vegetariskt varje dag.
Green Corner har haft en inkörningsperiod med en hel del frågor om kostnader. Nu är Green Corner en självklar del av matsalen och kostnaderna är inom budget.
Vi väntar på att Green Corner kommer att ha fler ätande än det andra lunchalternativet.
Skolmåltider, gymnasieskolorna i Karlstads kommun
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.
Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping
036 – 15 50 00
Skicka e-post