• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Beredskap
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • Silo
  • Studio
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  • MATtanken
  • > Erfarenhetsbank
Green corner, en del av skolrestaurangen som serverar vegetariskt.
Måltiden som pedagogiskt verktyg
Måltidsmiljön

Green Corner får fler att välja vegetariskt varje dag

Gymnasium • Värmlands län

Eleverna funderar inte längre på om det är kött i lunchen eller inte. Satsningen Green Corner gör att allt fler väljer de vegetariska rätter som tillagas ute i matsalen, där kockar och elever har direktkontakt.

Vårt mål

Green Corner kom till för att underlätta för elever att välja mellan animaliskt och vegetariskt protein till lunch, när båda alternativen är likvärdiga.

Så gjorde vi

Vi byggde ett kök och en separat serveringsplats ute i skolmatsalen, som erbjuder enbart vegetariska rätter med samma näringsvärde som andra lunchrätter. I Green Corner är kockarna närvarande och lagar mat inför eleverna, för att informera om vad rätterna innehåller och hur de är tänkta. Tre heltidstjänster jobbar i Green Corner.

Resultat och utmaningar

Green Corner har haft stor framgång och vi förvaltar elevernas intresse på bästa sätt. Många elever som provat Green Corner återkommer och det är märkbart hur lite eleverna funderar på om det är kött eller inte i lunchen – om alternativen till kött är tillräckligt bra. Vi ökar ständigt antalet elever som väljer vegetariskt till lunch, i dag väljer över 400 elever vegetariskt varje dag.

Green Corner har haft en inkörningsperiod med en hel del frågor om kostnader. Nu är Green Corner en självklar del av matsalen och kostnaderna är inom budget.

Green corner, en del av skolrestaurangen som serverar enbart vegetarisk mat.

Våra tankar framåt

Vi väntar på att Green Corner kommer att ha fler ätande än det andra lunchalternativet.

Tillbaka till Erfarenhetsbankens startsida.

 

Vi som lämnat erfarenheten

Skolmåltider, gymnasieskolorna i Karlstads kommun

Alain Grenard, kostchef

Har du en bra erfarenhet?

Dela med dig så att andra får nytta och glädje av den.

Klicka här!

Upptäck mer

  • Delaktighet
    Kompetens
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-05-29

    Minimalt matsvinn när resten blir till festen

    Frasbollar av havreris, spännande topping till soppan och att baka bröd på bröd – så blir rester uppskattade inslag på menyn.

  • Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-05-23

    Trädgårdslektioner med odling som pedagogiskt verktyg

    Genom utelektioner lär sig elever mer om odling och hur mat kommer till tallriken. Odlingen bidrar till lärande i flera skolämnen.

  • Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-05-25

    Meny med landskapstema för de äldre matgästerna

    En temavecka med bland annat småländska och gotländska rätter lockade nya besökare till seniorrestaurangerna.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

 Facebook Länk till annan webbplats.

 Twitter Länk till annan webbplats.

 Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Tillgänglighetsredogörelse