Förskola, Grundskola • Jönköpings län
Eleverna uppmuntrade varandra att äta mer frukt och grönt, för att lyckas kryssa i alla grönsaksbingo-rutorna.
Vi ville under hälsoveckan 2022 lyfta hälsosamma matvanor extra, genom att informera om tallriksmodellen samt fokusera på frukt och grönts betydelse i kosten. Målet var att på ett lekfullt sätt skapa nyfikenhet och få barnen/eleverna att våga testa och äta mer grönsaker.
Till låg- och mellanstadieskolorna skapade vi en tävling med grönsaksbingo och tillhörande hälsofrågor, som eleverna i sina klasser fick göra och sedan lämna in till köken för chans att vinna ett härligt fruktfat. Alla medverkande klasser fick även ett diplom för sitt deltagande och engagemang. Lärarna fick ett separat informationsbrev om tävlingen med bland annat svar på frågorna, för att ha som underlag vid diskussion i klassen.
Till förskolorna gjorde vi också grönsaksbingo som pedagogerna kunde använda med barnen vid måltiderna, men var ingen tävling för förskolebarnen.
Under hälsoveckan hade vi även skapat informationsmaterial som satt uppe i matsalarna, om bland annat tallriksmodellen och frukt och grönt.
Vi fick mycket positiv respons av deltagande klasser. Eleverna tyckte att det var kul och utmanade och peppade varandra att lyckas kryssa i alla bingo-rutorna.
Vi tänker att detta är något vi ska fortsätta med framåt och försöka nå ut bättre, så att fler klasser vill delta nästa år.
Kostorganisationen, Utbildningsförvaltningen i Jönköpings kommun
Julia Jägmar, kvalitetsutvecklare, kost
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.