• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Grönsaksbingo peppar elever att äta frukt och grönt
Citroner, morötter, tomater och andra frukter och grönsaker.
Måltiden som pedagogiskt verktyg

Grönsaksbingo peppar elever att äta frukt och grönt

Förskola, Grundskola • Jönköpings län

Eleverna uppmuntrade varandra att äta mer frukt och grönt, för att lyckas kryssa i alla grönsaksbingo-rutorna.

Vårt mål

Vi ville under hälsoveckan 2022 lyfta hälsosamma matvanor extra, genom att informera om tallriksmodellen samt fokusera på frukt och grönts betydelse i kosten. Målet var att på ett lekfullt sätt skapa nyfikenhet och få barnen/eleverna att våga testa och äta mer grönsaker.

Så gjorde vi

Till låg- och mellanstadieskolorna skapade vi en tävling med grönsaksbingo och tillhörande hälsofrågor, som eleverna i sina klasser fick göra och sedan lämna in till köken för chans att vinna ett härligt fruktfat. Alla medverkande klasser fick även ett diplom för sitt deltagande och engagemang. Lärarna fick ett separat informationsbrev om tävlingen med bland annat svar på frågorna, för att ha som underlag vid diskussion i klassen.

Till förskolorna gjorde vi också grönsaksbingo som pedagogerna kunde använda med barnen vid måltiderna, men var ingen tävling för förskolebarnen.

Under hälsoveckan hade vi även skapat informationsmaterial som satt uppe i matsalarna, om bland annat tallriksmodellen och frukt och grönt.

Grönsaksbingobricka för förskolan.

Resultat

Vi fick mycket positiv respons av deltagande klasser. Eleverna tyckte att det var kul och utmanade och peppade varandra att lyckas kryssa i alla bingo-rutorna.

Våra tankar framåt

Vi tänker att detta är något vi ska fortsätta med framåt och försöka nå ut bättre, så att fler klasser vill delta nästa år.

Vi som lämnat erfarenheten

Kostorganisationen, Utbildningsförvaltningen i Jönköpings kommun

Julia Jägmar, kvalitetsutvecklare, kost

Upptäck mer

  • Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-25

    Maskot hjälper till med kommunikation kring måltiden

    Genom att ta fram en maskot och låta den kommunicera, når kunskapen kring hållbara måltider lättare fram till barn och elever.

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-07

    Förskolebarnens favoritrecept i Krokodilens kokbok

    Genom delaktighet ökar barnens nyfikenhet på mat. När det är dags att sluta på förskolan får de med sig en kokbok med hållbara recept.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter