• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • Livsmedelsstatistik
  • Studio
  • Offentliga måltidens dag
  • Mer kunskap
  • Om oss
Meny
  • MATtanken
  • > Erfarenhetsbank
Närbild på små, gröna blad.
Måltiden som pedagogiskt verktyg

Hydroponisk odling ger medvetna elever

Gymnasium • Värmlands län

För att öka elevernas kunskap om odling av mat finns numera odlingsskåp i varje gymnasieskola i Karlstads kommun. Tanken är att odlingarna så småningom ska skötas av eleverna själva.

Vårt mål

Vi vill göra eleverna mer medvetna om arbetet som ligger bakom odling och skapa nyfikenhet på odlingsformen hydroponisk odling, alltså odling utan jord. Vi vill också skapa en positiv attityd till maten som serveras i skolrestaurangen.

Så gjorde vi

Vi köpte ett hydroponiskt odlingsskåp till varje gymnasieskola. Kockarna fick under sex månader handledning och stöd, för att lära sig om odlingsformen men också hitta en rutin för att hantera skörd på ett bra sätt. Vi började med krasse, solrosskott och ärtskott. Därefter blev det kryddor för kökets behov, sallad till egen buffé och nu är vi på groddning av linser, ärtor, quinoa etc.

På sikt har vi planer på att involvera eleverna klassvis för att sköta en del av skåpet. Eleverna får då på ett tydligt sätt följa odlingen från frö till skörd, men också smaka och diskutera med kockarna om möjliga användningsområden.

En kock ser till den hydroponiska odlingen.

Resultat och utmaningar

Kockarna är väldigt engagerade i odlingen och det blir spännande att ser hur det går när vi växlar upp genom att involvera eleverna.

Våra tankar framåt

Vi har en vision om att den framtida skolan ska ha en egen odling som kan förse köket med råvaror och elever med kunskaper.

Läs mer

Om odlingen på LinkedIn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Tillbaka till Erfarenhetsbankens startsida.

 

Vi som lämnat erfarenheten

Skolmåltider, gymnasieskolorna i Karlstads kommun

Alain Grenard, kostchef

Har du en bra erfarenhet?

Dela med dig så att andra får nytta och glädje av den.

Klicka här!

Upptäck mer

  • Elev framför ett flertal kor i en ladugård.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-02-06

    Röda tråden-arbete ökar intresset för skolmåltiderna

    Elever som är mer nyfikna på salladsbordet och ett bättre samarbete mellan kök och skola – det är två effekter av Röda tråden-arbetet.

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Kompetens
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-02-09

    Rutin för den pedagogiska måltiden

    Med tydliga riktlinjer blir pedagogiska luncher lika på alla skolor och matsalen en del av skolans pedagogiska yta.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

 Facebook Länk till annan webbplats.

 Twitter Länk till annan webbplats.

 Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Tillgänglighetsredogörelse