Förskola, Grundskola, Gymnasium • Gävleborgs län
Genom att låta elever och personal köpa den mat som finns kvar efter lunchen har Sandvikens kommun minskat sitt matsvinn rejält – och fått möjlighet att sätta guldkant på vardagen.
Att minska på matsvinnet på förskolor och skolor i kommunen. I kommunens avfallsplan och renhållningsordning ska kommunen minska tallrikssvinnet med 10 procent och serveringssvinnet med 15 procent fram till 2025. Enligt Agenda 2030 ska offentliga måltider minska sitt totala matsvinn med 50 procent.
Idén att ta tillvara mat som var över efter lunchen kom från flera håll. Andra kommuner började sälja matlådor och vi kontaktade dem för att få reda på mer. När vi hade all information tog vi fram ett lämpligt informationsmaterial till varje rektor och skola. Vi informerade skolan och förskolans verksamheter och hade en pilot på en skola och en förskola.
Under hösten 2021 började vi sälja maten som var kvar i serveringslinjen efter att lunchen var slut, på i stort sätt alla förskolor och skolor i kommunen. Vi kallar det för Klimatlådan. För 30 kronor får elever och personal fylla sin medhavda matlåda. Målet är så klart att vi inte ska ha någon mat kvar när lunchen är slut, men det är alltid en viss frånvaro i våra skolrestauranger och de flesta av våra kök är mottagningskök. Både på förskolor och skolor är det svårt att veta exakt hur mycket mat som ska gå åt just denna dag.
Vi har samarbetat med Kunskapsförvaltningen.
Vi har lyckats minskat matsvinnet. 2022 sålde vi mat för 85 000 kronor, 2021 för 50 000 kronor.
Det är viktigt att visa att pengarna går tillbaka till verksamheten eller, som vi säger, blir en guldkant till våra gäster. År 2022 blev det en lunch med guldkant och barnens favorit serverades; hamburgarbuffé med pommes och goda tillbehör, samt chokladboll till dessert på skolan och melonsymfoni på förskolan.
Några röster hördes från näringslivet. En oro fanns att vi eventuellt skulle konkurrera med näringslivet. Men vi kan aldrig garantera en komplett lunch och vissa dagar finns ingen mat alls att köpa. En annan farhåga var om många skulle komma med en alldeles för stor matlåda. Men vi har en bild på lämplig matlåda i varje matsal så det problemet uppstod aldrig.
Vi kommer att fortsätta sälja Klimatlådor. Det är viktigt att med jämna mellanrum göra reklam för våra Klimatlådor och försöka nå pedagoger så att de vet om när det finns mat att köpa. Vissa dagar är det slut men vissa dagar finns det många portioner.
Mer om Klimatlådan på vår hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Sandvikens kommun, måltid
Hanna Ekman Johansson, kostchef
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.