Grundskola • Dalarnas län
Delaktigheten har ökat sedan åttondeklassarna fick ta plats i köket. På sikt hoppas kostorganisationen att det ska leda till bättre kompetensförsörjning.
Genom ökat elevinflytande vill vi att mer mat ska hamna i magen. En LUPP-undersökning har visat att eleverna vill vara med och påverka både maten och måltidsupplevelsen. Vi vill också att eleverna blir nyfikna på kockyrket – så att en del av dem väljer restaurang- och livsmedelsprogrammet när det är dags för gymnasieval och vi får en bra kompetensförsörjning i framtiden.
Vi har börjat med matsalsvärdar på Morkarlbyhöjdens högstadieskola. Det är ett gemensamt initiativ från kostorganisationen och skolan. Vi har en engagerad rektor som ser måltiden som en viktig del av skoldagen, så eleverna får gå ifrån lektioner för detta uppdrag.
Alla elever i årskurs åtta är matsalsvärdar enligt ett rullande schema. I en timme per gång är det två elever från samma klass som hjälper till i kökets arbete. Det kan handla om att göra grönkålchips, dela morotsstavar, rulla köttbullar eller hjälpa till med annan matlagning. Att en klass har ansvar varje vecka skapar stolthet hos eleverna.
Kockyrket är ett bristyrke och genom att träffa våra engagerade kockar vill vi att fler elever ska intressera sig för arbete i offentliga kök. Klass åtta en bra tid för det, eftersom eleverna hunnit bli varma i kläderna efter flytten till högstadieskolan och samtidigt har lite tid kvar innan de ska söka till gymnasiet.
Vi gör också satsningar för att öka delaktigheten bland elever i andra åldersgrupper. I förskolan har vi till exempel ett koncept med minikockar, där barnen får hjälpa till i köket. På gymnasiet får eleverna vara med och ta fram maträtter till menyn.
Vi har ett tajt samarbete mellan kostorganisationen och skolan.
Åttondeklassarna känner sig delaktiga och får en ökad förståelse för skolmåltiden. Eleverna får relationer till kockarna och får se vilket otroligt jobb som görs i köket. De får en viktig inblick i kockyrket och många elever går in i uppdraget som matsalsvärd med stort intresse.
För elever som har det lite tuffare i skolan kan uppdraget som matsalsvärd bidra till att de får känna sig duktiga. En del elever som tycker att det är jobbigt med teoretiska lektioner kan glänsa i köket, när de får göra något praktiskt.
Eftersom satsningen påbörjades vårterminen 2023 dröjer det innan vi kan se om intresset för att söka till restaurang- och livsmedelsprogrammet ökar.
Vi vill jobba ännu mer med att öka barns och elevers inflytande och delaktighet, från förskola till gymnasieskola.
Följ oss gärna på Instagram: @morkarlbyhojdensskola_koket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Mora kommun
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.