Förskola, Grundskola, Gymnasium, Äldreomsorg • Västernorrlands län
Varje månad träffas måltidsinspiratörerna för att lära sig mer om till exempel samisk mat eller svenska gryner. Sedan tar de med sig inspiration och nya kunskaper vidare ut i organisationen, till alla medarbetare inom måltidsverksamheten.
Syftet är att höja kompetensen hos våra medarbetare, för att vi ska kunna servera måltider som både har en hög kvalitet och är energieffektiva. Syftet är också är inspirera våra medarbetare att locka fler besökare till matsalen. Samt att de som besöker våra matsalar ska tycka att maten är god, att de kan äta sig mätta och att måltidsmiljön är en plats där de kan känna sig trygga.
Vi började med att utse tolv måltidsinspiratörer som är spridda i vår organisation. Dessa tolv har i uppdrag att sprida information och kunskap ut till alla kommunens kök. Det är cirka 200 medarbetare i verksamheten.
En gång i månaden har vi träffar med måltidsinspiratörerna, på olika ämnen som berör vår verksamhet. Vi har till exempel haft en träff med samiskt tema, då en samisk kock besökte oss, berättade om samisk kultur och lagade mat med oss. Ett livsmedelsföretag har lärt oss mer om svenska gryner och vi har haft flera föreläsningar av personer från kostavdelningens stab – om bland annat säsongsanpassade grönsaker och att laga av matsvinn. Vid träffarna är det också viktigt med tid för att utbyta erfarenheter och diskutera, om till exempel vad som fungerar bra på olika enheter och vilka tips och trix måltidsinspiratörerna själva kan dela med sig av.
Efter träffarna tar måltidsinspiratörerna med sig kunskap, inspiration och information vidare till alla medarbetare.
Vi har sökt pengar för projektet via Omställningsfonden.
Vi har även samarbete med kommunens minoritetssamordnare i syfte att lyfta kommunens arbete i minoritetsfrågor, eftersom vi är finskt och samiskt förvaltningsområde. Under året kommer vi till exempel att ha aktivitetsskåp i matsalarna, som fylls med klassiska samiska och finska saker, böcker och spel.
Vi har fått enorm arbetsglädje och ett engagemang i alla våra kök. Medarbetarna har fått en större förståelse och inblick i klimatfrågan samt i vår svenska kultur.
Vi ser att organisationen och våra medarbetare mår bra av detta arbetssättet. Det blir ett stort mervärde i det dagliga arbetet. Det ger också en kompetensutveckling som sprids över hela avdelningen.
När kommunen reviderade riktlinjen för frukt och grönt fick måltidsinspiratörerna sprida informationen ut i organisationen. Det gav bra genomslag och vi sänkte våra koldioxidvärden. Det har också lett till goda dialoger med matgästerna kring frukt och grönt.
Utmaningen är att hitta tid och utrymme till att förmedla och jobba med ämnena i verksamheten.
Vi finns på Instagram: @matgladjeiornskoldsvik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
På webbsidan minoritet.se finns ett reportage om vårt arbete kring samisk mat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Kostavdelningen Örnsköldsviks kommun
Hedvig Nordendahl, köksenhetschef
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.