• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Beredskap
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • Silo
  • Studio
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  • MATtanken
  • > Erfarenhetsbank
Del av framsidan på måltidskoncept-dokumentet
Delaktighet
Kompetens

Måltidskoncept skapar samsyn kring uppdraget

Verksamhetsövergripande • Västernorrlands län

Tydliga interna styrdokument ger viktig handledning för god kvalitet i det vardagliga arbetet. Måltidskonceptet är ett material som bidrar till att ge organisationen en gemensam riktning. Det bidrar också till dialog och ökat samarbete med andra yrkeskategorier.

Vårt mål

Under 2021 genomfördes en större omorganisation, vilket ledde till att två olika organisationer slogs ihop. Det var en organisation för produktionskök och en för mottagningskök och förskolor som tidigare låg under bildning. Nu skapades en samlad måltidsorganisation och utifrån det kom ett ökat behov av stödmaterial, för att kunna kommunicera ett enat arbetssätt med gemensamma utgångspunkter, utifrån de tidigare styrdokument som fanns.

Så gjorde vi

Vi arbetade fram ett Måltidskoncept – ett material som tydliggör Mat och Måltiders uppdrag och vision. Utgångspunkten var att visa på ett gemensamt synsätt, utifrån målsättningar samt lagar och riktlinjer som verksamheten har att förhålla sig till. Med ett tydligt material i ryggen är det också lättare att utbilda och kommunicera kring uppdraget och arbetsuppgifterna.

Måltidskonceptet ska ses som en handledning och ge svar på frågan "Hur ska jag tänka när jag ska servera mat"? Det ska uppfattas som tydligt, konkret och enkelt. Det lanserades hösten 2021.

Tre sidor ur måltidskoncept-dokumentet

Samarbeten

Arbetet genomfördes framförallt inom måltidsverksamhetens olika professioner och vi hade även dialog med representanter från barn- och utbildningsförvaltningen.

Resultat

Materialet är tydligt och utformat på ett tilltalande sätt. Det används i stor utsträckning av medarbetarna i verksamheten/köken. Det är också bra att ha som grund vid planering av utbildningar, uppföljning av mål etcetera. Måltidskonceptet skapar en tydlighet i organisationen, vilka målsättningar vi arbetar mot och hur de ska nås.

Utmaningar

Det finns alltid utmaningar med nya arbetssätt. Det tar tid att skapa förändring och förståelse hos såväl medarbetare som matgäster och pedagogisk personal. Det första steget var att göra måltidskonceptet känt internt i en organisation med närmare 300 medarbetare, därefter behövde budskapet landa hos var och en av oss. Inte förrän det hade skett kunde vi förvänta oss att vi alla ska arbeta efter handledningen.

Bild på verksamhetsplan

Det visade utvärderingen

Genom bland annat interna måltidsbesök och en standardiserad checklista följer vi upp leveransen av det nya måltidskonceptet. Vi ska också ta fram ett tydligare uppföljningsdokument, för att arbeta mer lika. En omorganisation och förändring av arbetssätt måste få ta tid. Vi har kommit en bra bit på väg i vårt arbete men är ännu inte framme vid målbilden.

Våra tankar framåt

Det måltidskoncept som lanserades 2021 gäller skola och förskola. Vi håller på att arbeta fram ett liknande koncept för omsorgens måltider, som ska vara klart under 2023. Detta koncept ska också vara till hjälp i vardagen för både måltidsverksamhetens medarbetare och omsorgens personal. Genom att starta konceptarbetet i samarbete med omsorgen har vi också kommit varandra närmare, vilket gagnar våra matgäster.

Läs mer

Här kan du ta del av Måltidskonceptet för förskola, grundskola och gymnasium Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Här kan läsa Sundsvalls kommuns kostpolitiska riktlinjer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Tillbaka till Erfarenhetsbankens startsida.

 

Vi som lämnat erfarenheten

Sundsvalls Mat och Måltider

Eva Nordberg, avdelningschef

Har du en bra erfarenhet?

Dela med dig så att andra får nytta och glädje av den.

Klicka här!

Upptäck mer

  • Delaktighet
    2023-02-07

    Klimatlådan minskar matsvinn – ger önskemeny

    Genom att låta elever och personal köpa mat som finns kvar efter lunchen har Sandvikens kommun minskat sitt matsvinn rejält.

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Förskolebarn som hämtat överblivna grönsaker och frukt.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-02-07

    Förskolebarn räddar frukt och grönt från att slängas

    I projektet Maträddarna lär sig förskolebarn att ta vara på det som finns. De räddar sådant som inte längre kan säljas i den lokala matbutiken.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

 Facebook Länk till annan webbplats.

 Twitter Länk till annan webbplats.

 Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Tillgänglighetsredogörelse