• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Beredskap
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • Silo
  • Studio
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  • MATtanken
  • > Erfarenhetsbank
Kockar testlagar pastasåser.
Delaktighet
Kompetens

Måltidsutvecklingsgrupp ger delaktighet och förnyelse

Förskola, Grundskola, Gymnasium • Uppsala län

Med kreativitet och engagemang planerar Måltidsutvecklingsgruppen, MUG, framtida menyer, provlagar recept och testar nya produkter.

Vårt mål

Vi vill hela tiden förbättra och utveckla våra menyer riktade mot barn och elever i förskola, grundskola och gymnasium. Sedan några år tillbaka finns det en Måltidsutvecklingsgrupp som har ansvar för att kontinuerligt utvärdera och tänka nytt kring våra menyer. Under detta läsår har gruppen bland annat tittat på vilka nya pastarätter som skulle kunna tas fram. Pasta är populärt hos eleverna – och ett sätt att få in mer vegetariska rätter.

Så gjorde vi

Måltidsutvecklingsgruppen, eller MUG som den förkortas, skapades för några år sedan. I MUG finns kockar från olika kök inom måltidsservice. Måltidsutvecklingsgruppen ansvarar för att göra menyplanering för de måltider som serveras inom förskola och skola. Gruppen planerar tre olika matsedlar under året; vårtermin, hösttermin och sommar. Gruppen tar också fram nya rätter, provlagar recept samt omvärldsbevakar nya trender och produkter.

För att vara medlem i MUG ska man vara kreativ och engagerad, med ett stort intresse för recept och menyer. Medarbetare inom måltidsservice kan man ansöka om att komma med i MUG och en beviljad ansökan gäller för ett år i taget. Gruppen har mellan sex och nio träffar per år och medlemmarna lägger också en hel del tid mellan träffarna. Som medlem i MUG har man ansvar för att regelbundet granska recept samt aktivt bidra till att nå övergripande mål inom enheten. I uppdraget ingår också att sprida arbetet till kollegor.

Samarbeten

Vi samarbetar inom enheten, mellan köken samt med producenter till nya produkter som testas.

Resultat

Gruppen har funnits i några år och arbetet har gett gott resultat. Att vara med och påverka menyerna skapar delaktighet bland medarbetarna, kreativiteten ökar och många nya recept skapas ute i verksamheten.

Utmaningar

Utmaningen är att få medlemmarna i MUG att tänka ”hela måltidsservice”. Det är lätt att fokusera på att något fungerar bra eller mindre bra på just min skola eller förskola. Som medlem i MUG måste man ta hänsyn till hela verksamheten och inte fastna i tanken om vad som fungerar att tillaga och servera i just mitt kök.

Våra tankar framåt

Vi har gått vidare och startat ännu en grupp som vi kallar MIG; Måltidsinspirationsgrupp. Den kommer fokusera mer på grönsaker, sallader och tillbehör för att även de delarna ska få regelbunden översyn och utveckling. MIG kommer också att arbeta med högtids- och temadagar, samt ta fram material och tips till alla kök inom Måltidsservice.

Läs mer

Pastasåser i fokus - provlagning av nya pastarecept Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Tillbaka till Erfarenhetsbankens startsida.

 

Vi som lämnat erfarenheten

Måltidsservice, Uppsala kommun

Sandra Harbom, utvecklingsledare

Har du en bra erfarenhet?

Dela med dig så att andra får nytta och glädje av den.

Klicka här!

Upptäck mer

  • Delaktighet
    Kompetens
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-05-29

    Minimalt matsvinn när resten blir till festen

    Frasbollar av havreris, spännande topping till soppan och att baka bröd på bröd – så blir rester uppskattade inslag på menyn.

  • Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-05-23

    Trädgårdslektioner med odling som pedagogiskt verktyg

    Genom utelektioner lär sig elever mer om odling och hur mat kommer till tallriken. Odlingen bidrar till lärande i flera skolämnen.

  • Bruna och vita ägg.
    Beredskap
    Kompetens
    Upphandling och inköp
    2023-02-07

    Mat härifrån – recept för vardag och krisberedskap

    I receptsamlingen Mat härifrån finns rätter som lagas av svenska livsmedel som också kan fungera som kriskost.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

 Facebook Länk till annan webbplats.

 Twitter Länk till annan webbplats.

 Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Tillgänglighetsredogörelse