• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • Livsmedelsstatistik
  • Studio
  • Offentliga måltidens dag
  • Mer kunskap
  • Om oss
Meny
  • MATtanken
  • > Erfarenhetsbank
Omsorgspersonal förbereder lunch i ett av köken på Bonargården.
Delaktighet
Kompetens

Matlagning på varje avdelning skapar delaktighet och trivsel

Äldreomsorg • Västra Götalands län

På omvårdnadsboendet Bonargården lagas maten ute på avdelningarna och de äldre kan vara delaktiga, smaka av såsen och komma med kryddningstips. Måltiderna är ett viktigt verktyg för att skapa trivsel och att sätta individen i centrum.

Vårt mål

När kommunen skulle bygga ett nytt omvårdnadsboende – Bonargården – ville vi att det skulle bli ett av de bästa boendena i landet. Vi vill jobba nära de boende och ta ett helhetsgrepp med individen i centrum. En del i arbetet var att möjliggöra matlagning på varje avdelning, för att skapa delaktighet, gemenskap och matlust hos de äldre.

Så gjorde vi

När Bonargården byggdes fick varje avdelning ett eget kök. Utrustningen är i princip samma som i ett vanligt kök hemma, men med vissa anpassningar. Induktionshällen har flera plattor, hushållsugnen är med varmluft och diskmaskinen är snabbgående. Köket och matsalen byggdes med öppen planlösning för att vara en naturlig mötesplats och främja gemenskap.

Vi rekryterade omvårdnadspersonal som också ville laga mat. Kommunens måltidsutvecklare kopplades till Bonargården på 75 procent under ett halvår, för att utbilda den nya personalstyrkan och bygga upp en arbetsstruktur samt en receptpärm.

Samarbeten

Förvaltningsledning och politiker har varit med sedan planeringsfasen. Vid rekryteringen till det nya boendet fanns fackliga representanter med.

Köket på Bonargården.

Resultat

En läkare kopplad till boendet har myntat uttrycket ”Bonargårdseffekten”. Det är inte ovanligt att de äldre som flyttar in på Bonargården går upp i vikt. Mycket av maten vi lagar hamnar i magen. Vi ser det som ett kvitto på att de som bor här både tycker om maten och trivs.

På varje enhet har en personal per dag kökstur. I köksturen ingår det att förbereda, duka fram och servera frukost, laga lunch och fika, samt förbereda maten som kvällspersonalen ska servera. Maten lagas från grunden, så nära varje måltidstillfälle som möjligt. De äldre får vara med och tycka till om maten, smaka av och komma med tips.

Det är lätt att rekrytera personal. Alla nyanställda får gå en grundutbildning i livsmedelshantering, livsmedelshygien, grunderna kring specialkost och praktisk matlagning.

Kostnadsmässigt är det ingen större skillnad på om maten lagas på varje avdelning jämfört med andra boenden där maten kommer från ett centralkök.

Omsorgspersonal lagar mat på Bonargården.

Utmaningar

Under pandemin var det en utmaning med bemanningen, men så var det ju på många boenden runt om i Sverige. För att klara att lösa de omvårdnadsbehov som fanns fick vi en period ta mat från kommunens centralkök.

Läs mer

Reportage och filmer från Bonargårdens omvårdnasboende.

Tillbaka till Erfarenhetsbankens startsida.

 

Vi som lämnat erfarenheten

Bonargårdens omvårdnadsboende, Tibro kommun

Lena Johansson, enhetschef

Har du en bra erfarenhet?

Dela med dig så att andra får nytta och glädje av den.

Klicka här!

Upptäck mer

  • Delaktighet
    Kompetens
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-02-16

    Gröna tråden – budskap kring mat, måltider och hållbarhet

    Att äta hållbart är bra för klimat och hälsa. Konceptet Gröna tråden i Köpings kommun hjälper måltidsenheten att kommunicera det.

  • Delaktighet
    Kompetens
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-03-17

    Gröna tråden – ett välförankrat koncept för ökad hållbarhet

    Gröna tråden i Gnosjö kommun lägger grunden för ett klimatsmart arbete och kommunikation om hälsa, måltider och hållbarhet.

  • Delaktighet
    Kompetens
    Måltidsmiljön
    2023-03-17

    Nära måltid – det ska vara lätt att servera rätt

    Genom delaktighet och utbildning har måltidsupplevelsen inom äldreomsorgen blivit en glädje i vardagen.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

 Facebook Länk till annan webbplats.

 Twitter Länk till annan webbplats.

 Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Tillgänglighetsredogörelse