• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Beredskap
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • Silo
  • Studio
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  • MATtanken
  • > Erfarenhetsbank
Plantor i små krukor, som står i ett växthus.
Kompetens
Måltiden som pedagogiskt verktyg

Matologi – holistisk matkunskap för grundskolor

Grundskola •

Genom ett digitalt lektionsmaterial blir mat ett verktyg för att inspirera och bekanta grundskoleelever med frågor om bland annat matkultur, miljö och hälsa. Matologi vill också göra relationen till mat starkare och roligare.

Vårt mål

Vi ville erbjuda hem- och konsumentkunskapen ett inspirerande och utvecklade pedagogiskt material om matsystemet. Målet med Matologi är att inspirera och använda maten som ett verktyg för frågor som berör människan, samhället och planeten. Vi vill också kunna aktivera elevernas sinnen och skapa starkare relationer till maten via Matologi.

Så gjorde vi

Planen var att genomföra detta i tre grundskolor i Malmö, vi påbörjade med två skolor 2020, men fick avbryta på grund av att pandemin bröt ut.

Eftersom pandemin satte stopp för våra ursprungliga planer att genomföra Matologi på plats på skolorna skapade vi ett digitalt matkunskapsprogram som består av totalt åtta filmer. Två filmer är en introduktion av programmet för lärare respektive elever. Sen är det sex filmer (lektioner) som är baserade på ett specifikt tema inom matsystemet, till exempel Mat och livsstil, Från jord till bord och Matkulturer.

Samarbeten

Matologi är helt baserat på de erfarenheter som projektgruppen besatt. Den tog inspiration från The Edible Schoolyard Project från USA, Sapere-metoden samt från ett tidigare projekt som genomfördes med två grundskolor i Malmö tillsammans med organisationen Gro' Up och Polisen. Inför det planerade fysiska genomförandet i skolorna så fick HKK-pedagogerna titta på upplägget och ge sina synpunkter på det.

Skärmdump från dator visar exempel på tema för lektion inom Matologi; Mat och livsstil.

Resultat

Resultatet blev ett pedagogiskt material som består än i dag. Den ursprungliga planen var att genomföra detta fysiskt, men med ett digitalt material kan vi nu erbjuda materialet till ännu fler. Det som är bra är att skolorna är fria att anpassa materialet till deras lektioner, man behöver inte göra allt, utan det går bra att plocka ut vissa saker.

Utmaningar

Filmerna kan upplevas som långa bland elever (de är cirka 20 min långa) om man tittar på dem i sträck. En del av kontexterna som presentatörerna tar upp kan vara Malmöspecifika, vilket gör vissa delar av filmerna ickerelevanta för elever/lärare i andra delar av landet.

Våra tankar framåt

Att det är ett bra pedagogisk material som kommer vara relevant även i framtiden. Finns det intresse från andra så kan vi förmedla och inspirera andra att använda det på sitt sätt. Det går att ta inspiration och göra sina egna Matologier för sina egna kontexter också, det är välkommet!

Läs mer

Här finns filmer, recept, instruktioner med mera Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Tillbaka till Erfarenhetsbankens startsida.

 

Vi som lämnat erfarenheten

Miljöförvaltningen, Malmö stad

Carlos Rojas Carvajal, projektledare

Har du en bra erfarenhet?

Dela med dig så att andra får nytta och glädje av den.

Klicka här!

Upptäck mer

  • Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Mer mat i magen med gratis pedagogisk lunch

    Fler vuxna i matsalen bidrar till lugn och ro, vilket gör att eleverna äter bättre. Lugnet smittar även av sig till resten av skoldagen.

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Förskolebarn som hämtat överblivna grönsaker och frukt.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-02-07

    Förskolebarn räddar frukt och grönt från att slängas

    I projektet Maträddarna lär sig förskolebarn att ta vara på det som finns. De räddar sådant som inte längre kan säljas i den lokala matbutiken.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

 Facebook Länk till annan webbplats.

 Twitter Länk till annan webbplats.

 Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Tillgänglighetsredogörelse