Grundskola, Gymnasium • Skåne län
Elever kan sprida kunskap om mat och matens klimatpåverkan. En guide hjälper matråden att utveckla sitt arbete.
När matrådet går från ett önskeråd till ett kunskapsråd kan de bidra till ökad kunskap om mat och matens klimatpåverkan bland sina klasskamrater. Helsingborgs stad har tagit fram en matrådsguide för att hjälpa matråden utveckla sitt arbete.
Att utveckla matråden på våra skolor för att elever ska få ökad kunskap om maten som serveras. Vi ville styra matråden mot att bli kunskapsråd för maten, i stället för önskeråd.
I samverkan mellan måltidsorganisationen och miljösamordnare tog vi fram en matrådsguide i form av en folder. Arbetet gjordes i samband med Smart mat-projektet.
Resultatet blev den färdiga matrådsguiden som mejlades ut till rektorer och kockar på skolorna. Teamchefer inom måltidsorganisationen har också varit involverade.
Att nå ut med matrådsguiden så att skolorna kommer igång och använder den.
Förhoppningen är att matråden ska följa matrådsguiden. En tanke har varit att livesända/spela in matrådsmöten så att fler elever ska kunna följa det som sker.
Matrådsguiden finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Mer info om arbetet med att utveckla matråden hittar du här
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Skol- och fritidsförvaltningen i Helsingborgs stad
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.