• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Beredskap
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • Silo
  • Studio
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  • MATtanken
  • > Erfarenhetsbank
Händer håller spannmål så att det ser ut som ett hjärta.
Delaktighet
Kompetens

Matrådsguide ska göra elever till kunskapsbärare

Grundskola, Gymnasium • Skåne län

Elever kan sprida kunskap om mat och matens klimatpåverkan. En guide hjälper matråden att utveckla sitt arbete.

När matrådet går från ett önskeråd till ett kunskapsråd kan de bidra till ökad kunskap om mat och matens klimatpåverkan bland sina klasskamrater. Helsingborgs stad har tagit fram en matrådsguide för att hjälpa matråden utveckla sitt arbete.

Vårt mål

Att utveckla matråden på våra skolor för att elever ska få ökad kunskap om maten som serveras. Vi ville styra matråden mot att bli kunskapsråd för maten, i stället för önskeråd.

Så gjorde vi

I samverkan mellan måltidsorganisationen och miljösamordnare tog vi fram en matrådsguide i form av en folder. Arbetet gjordes i samband med Smart mat-projektet.

Resultat

Resultatet blev den färdiga matrådsguiden som mejlades ut till rektorer och kockar på skolorna. Teamchefer inom måltidsorganisationen har också varit involverade.

Utmaningar

Att nå ut med matrådsguiden så att skolorna kommer igång och använder den.

Bild på matrådsguiden.

Våra tankar framåt

Förhoppningen är att matråden ska följa matrådsguiden. En tanke har varit att livesända/spela in matrådsmöten så att fler elever ska kunna följa det som sker.

Läs mer

Matrådsguiden finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Mer info om arbetet med att utveckla matråden hittar du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Tillbaka till Erfarenhetsbankens startsida.

 

Vi som lämnat erfarenheten

Skol- och fritidsförvaltningen i Helsingborgs stad


Mónika Rüll Lundin, Miljösamordnare

Har du en bra erfarenhet?

Dela med dig så att andra får nytta och glädje av den.

Klicka här!

Upptäck mer

  • Delaktighet
    Kompetens
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-05-29

    Minimalt matsvinn när resten blir till festen

    Frasbollar av havreris, spännande topping till soppan och att baka bröd på bröd – så blir rester uppskattade inslag på menyn.

  • Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-05-23

    Trädgårdslektioner med odling som pedagogiskt verktyg

    Genom utelektioner lär sig elever mer om odling och hur mat kommer till tallriken. Odlingen bidrar till lärande i flera skolämnen.

  • Delaktighet
    Kompetens
    2023-05-24

    Måltidsutvecklingsgrupp ger delaktighet och förnyelse

    Med kreativitet och engagemang planerar Måltidsutvecklingsgruppen framtida menyer, provlagar recept och testar produkter.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

 Facebook Länk till annan webbplats.

 Twitter Länk till annan webbplats.

 Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Tillgänglighetsredogörelse